Photo: Robert Anic/PIXSELL

CRNE SLUTNJE! PRI KRAJU SMO S RESPIRATORIMA: ‘Stanje pacijenata u našoj bolnici je teško’, rekao je Vančina!

Autor: Valneo Kosic

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je u utorak da je stanje svih pacijenata teško te da su pri kraju s brojem respiratora.

U toj je bolnici, od 23. listopada do 16. studenog, umrlo 42 pacijenta zaraženih koronavirusom, izvijestio je u utorak Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

“Osam pacijenata na respiratoru zahtijeva intenzivno liječenje. Tu je još pet pacijenata koji su na potpomognutoj terapiji kisikom, na high-flow oxygen terapiji, na niskoinvazivnoj ventilaciji”, rekao je Tihomir Vančina na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da su od prošlog tjedna uveli brzo testiranje antigenskim testovima

„Svi pacijenti koji dolaze u bolnicu na sve ne-covid odjele, a trebaju hospitalizaciju, testiraju se brzim testovima”, rekao je Vančina.

Što se tiče djelatnika zabočke bolnice, Vančina je rekao da je zaraženo njih 12, dok ih je 10 u samoizolaciji.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek podsjetio je da su u posljednja 24 sata zabilježene 44 novozaražene osobe, a jedna je preminula. Trenutno je na području županije aktivno 806 slučajeva zaraze, 1005 osoba je u samoizolaciji, a u protekla 24 sata 211 osoba se oporavilo.




„Trenutno stanje u Općoj bolnici Zabok je 66 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru, u zdravstvenim ustanovama imamo 46 pozitivnih djelatnika i 55 djelatnika u samoizolaciji”, dodao je.

Izvijestio je da je virus ušao u 12 domova za starije i nemoćne od ukupno 28, a pozitivno je 36 djelatnika i 114 korisnika. Od 23. listopada do danas, 11 korisnika je preminulo.

Među testiranima 40 posto pozitivnih




Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da je oko 40 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih osoba, s time da je veliki postotak oboljelih obiteljskih kontakata.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da je na koordinaciji zdravstvenih ustanova odlučeno o nabavci tisuću brzih testova koje će koristiti Zavod za hitnu medicinu, a nabavit će se i još dva respiratora za zabočku Opću bolnicu.

„Dva smo nabavili u ljeto, dva su došla iz donacija, a sad smo se odlučili za kupnju još dva. Imamo situaciju pod kontrolom, ali nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi”, rekao je Kolar te dodao da su jedan respirator posudili i bolnici u Dubravi.

Naglasio je da je broj zaraženih manji, no takvi brojevi trebaju biti barem 15-ak dana u kontinuitetu kako bi se smanjio pritisak na Opću bolnicu i druge zdravstvene ustanove.

Autor:Valneo Kosic
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.