Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

COVID UZIMA DANAK U DALMACIJI: Splitski KBC ostao bez krvi, šibenska bolnica odgodila operacije

Autor: M.V.

U srijedu, četvrtak i petak do 18 sati, splitski Zavod za transfuzijsku medicinu, zaprimat će donacije krvi jer splitski se KBC našao pod iznenadnim nedostatkom krvi. Nedostaju, kako tvrde, sve krvne grupe, ali posebno A i nula, pozitivna i negativna.

Dr. Jela Mratović Mikulandra, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split govori kako se ne sjeća da su ikada u mjesec dana trebali toliko krvi koliko su je potrošili u ožujku. Dodaje kako su se dosadašnje zalihe potrošile na pacijente s kroničnim bolestima, maligno oboljele, ali i na pacijente u covid centru. Oni su, tvrdi liječnica, jako ovisni o transfuzijskom liječenju.


S druge strane, u susjednoj županiji, Šibensko-kninskoj, šibenska Opća bolnica zbog velikog broja covid pozitivnih, ali i hospitaliziranih odgodila je gotovo sve operacije.

Hladni pogon

U priopćenju koje je bolnica izdala stoji kako se potpuno ukidaju unaprijed dogovoreni kirurški zahvati dok će se operacije hitnih i onkoloških bolesnika nesmetano odvijati.

Za tu skupinu pacijenata radit će Odjel radiologije koji se reorganizira na način da će se odvijati rad kroz sve ambulante za onkološke i hitne bolesnike te Nacionalni program preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Odjel nuklearne medicine, medicinsko-biokemijski laboratorij, citološka dijagnostika i transfuzija raditi će nesmetano i po unaprijed utvrđenom rasporedu dok će poliklinički dio odjela kirurgije, otorinolaringologije, oftalmologije, urologije, ortopedije i interne medicine raditi smanjenim kapacitetima i u skladu s raspoloživim ljudskim resursima.

“O daljnjim izmjenama pacijenti i javnost bit će pravodobno obaviješteni”, dodaju.

O promjenama će biti obaviješteni i pacijenti polikliničkog dijela Interne medicine. On će naime raditi s reduciranim kapacitetima.

Odjeli neurologije, psihijatrije, pedijatrije, fizikalne medicine, dermatologije u svom bolničkom i polikliničkom dijelu do daljnjeg rade nesmetano i prema unaprijed utvrđenom rasporedu, a neometano će raditi i dnevna bolnica i polikliničko – konzilijarna služba onkološko-hematološke djelatnosti.
Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.