Ilustracija Photo: Profimedia

Britanci će dobiti sve naručene doze cjepiva, evo zašto bi to mogla biti loša vijest za Hrvate

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Zemlje diljem svijeta vode borbu oko nabave cjepiva protiv koronavirusa jer farmaceuti tvrde da nisu u stanju isporučiti ugovorene doze.

Nastavno na isto, britanska je vlada navela kako je dobila jamstva da njezina opskrba cjepivom nije upitna nakon neslaganja s Europskom unijom o ograničenjima na njihov izvoz.

“Uvjereni smo da možemo nastaviti naš program cijepljenja prema planu”, rekao je ministar u vladi Michael Gove.

Na Twitteru je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također objavio da je dobio “jamstva da EU ne namjerava blokirati dobavljače koji ispunjavaju ugovorne obveze o distribuciji cjepiva Velikoj Britaniji” tijekom “konstruktivnog razgovora” s europskim povjerenikom za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

“Svijet gleda i samo ćemo međunarodnom suradnjom prevladati ovu pandemiju”, zaključio je.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva AstraZenece, čije je doze naručila i Hrvatska, Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka i izazvao nezadovoljstvo britanskih i irskih vlasti odlukom da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Nakon reakcija, EU je ubrzo ipak odustao od toga.




“Europska unija priznala je da je pogriješila…”, rekao je Gove.

Dodajmo i kako Njemačka naručuje cjepiva za 2022. godinu u slučaju da bude potrebno još doza za imunizaciju populacije protiv koronavirusa, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.