fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BOŽINOVIĆ POSLAO PORUKU SVIM STOŽERIMA: Isti nisu nadležni za odabir cjepiva, ali ni za obustavu cijepljenja, evo tko ima zakonska ovlaštenja

Autor: Matea Vidić

Čelnik stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović potpisao je Uputi svim stožerima civilne zaštite. Istom traži od stožera da svoje djelovanje usklade s Planom Vlade Republike Hrvatske i naputkom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se odnosi na Postupanje u pripremi i provedbi cijepljenja protiv COVID-19.

Pritom skreće pozornost, županijskim stožerima koji su donijeli ili namjeravaju donijeti odluku o privremenoj obustavi cijepljenja cjepivom AstraZeneca, da normativno uređenje načina cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Republici Hrvatskoj nije u nadležnosti stožera civilne zaštite, kako nacionalnog, tako niti stožera regionalne i lokalne razine. Nadležna je, tvrdi Vlada RH koja je krajem prošle godine i predstavila Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja.

S druge strane, ističe, HZJZ je, na svojim mrežnim stranicama objavio naputak naziva Postupanje u pripremi i provedbi cijepljenja cjepivom protiv covida-19 koji se odnosi na sve zdravstvene ustanove i djelatnike koji provode cijepljenje.


“Podsjećam da su sva cjepiva kojima se cijepi na području Republike Hrvatske odobrena od Europske agencije za lijekove, da su zahtjevi za sigurnost primjene jednaki za cjepiva protiv bolesti covid-19 kao i za bilo koje drugo cjepivo u Europskoj uniji te da se strogi zahtjevi koji se tiču sigurnosti nisu snižavali niti zbog trenutačne pandemije bolesti covid-19. Nastavno na navedeno, dokazi o sigurnosti bili su presudni pri odabiru svih cjepiva koja će se koristiti u Republici Hrvatskoj”, ističe Božinović koji potom dodaje kako je jedna od ključnih zadaća tog plana “pravovremeno, točno i transparentno informiranje o cijepljenju temeljeno na znanstvenim spoznajama kako bi se prepoznala važnost cijepljenja i osigurala što veća procijepljenost”.

Ističe kako HZJZ i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) jedini imaju zakonska ovlaštenja za obustavljanje cijepljenja, a to će učiniti “ukoliko se pojavi i najmanja sumnja o upitnoj sigurnosti pojedinog cjepiva zasnovana na znanstvenim spoznajama”.

Iz tog razloga, u konačnici svim stožerima civilne zaštite daje naputak da djelovanje usklade s planom vlade i HZJZ-a kako bi se cijepljenje na području cijele Republike Hrvatske provodilo na jedinstven način kao i do sada.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.