Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

BORBA ZA CJEPIVO: Dok europske zemlje pauziraju s AstraZenecom, Rusi tvrde da postoji pritisak da se odbije njihov Sputnjik

Autor: FENA / J.A.

Rusija je istaknula kako postoji pritisak na pojedine zemlje da odbiju kupovinu cjepiva Sputnjik V, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dao je tu izjavu nakon što je bio upitan da prokomentira izvještaj američke vlade koji navodno pokazuje da su Sjedinjene Države pokušale razuvjeriti Brazil od kupovine Sputnik V. Izvještaj govori o diplomatskim naporima agencije da se suprotstavi, kako ih opisuje, pokušajima nekih zemalja, među kojima je i Rusija, da pojačaju utjecaj u regiji, na štetu američke sigurnosti.

Peskov je odbio konkretno komentirati izvještaj, ali je rekao da se Rusija protivi politizaciji situacije oko cjepiva.

“U brojnim zemljama je obim pritiska bez presedana. Takvi sebični pokušaji da se prinude zemlje da odustanu od bilo kakvog cjepiva nemaju perspektive”, rekao je Paskov i dodao kako vjeruje da bi se mogao omogućiti maksimalni broj doza cjepiva za sve zemlje, među kojima i najsiromašnije, kako bi se zaustavila pandemiju.

S druge strane, Europska komisija priopćila je kako je zaključila sporazum s tvrtkom Pfizer kako bi se ubrzala dostava 10 miljuna doza cjepiva protiv koronavirusa u naredna tri mjeseca.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da bi ubrzanje tempa isporuke doza za EU dovelo do ukupnog broja doza Pfizer cjepiva u drugom tromjesečju na preko 200 milijuna, javlja AP.

Najava dolazi uslijed nestašice cjepiva u Europi i kada je sve veći broj europskih zemalja, uključujući Švedsku, Njemačku, Francusku, Italiju i Španjolsku, privremeno obustavio korištenje cjepiva AstraZeneca nakon što su neki pacijenti dobili krvne ugruške.




Autor:FENA / J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.