fbpx
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

BEROŠ UPUTIO DRAMATIČAN APEL: ‘Danas odlučujemo o svojoj sudbini, Za dva dana, mjesec ili na jesen je prekasno! Poslušajte struku i cijepite se!’

Autor: Sanja Plješa

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako su pojedini primarni respiratorni specijalistički centri počeli smanjivati kapacitete za covid bolesnike. “To je dobar pokazatelj, međutim opuštanja nema i ne smije biti. U KB Dubrava ipak imamo više od 300 hospitaliziranih bolesnika. Kada je riječ o cijepljenju, to je u punom jeku. Tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana cijepit će se milijunti hrvatski stanovnik. Time će Hrvatska procijepiti 29 posto svog odraslog stanovništva. Cijepljenje je dinamizirano dolaskom većih doza, a one se, prema planu trebaju i utrošiti. Uzimajući u obzir i osobe koje su stekle svoj prirodni imunitet, vjerujem da ćemo do konca lipnja procijepiti oko 50 do 55 posto stanovništva”, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako je sve veći broj cijepljenja u tvrtkama i sve je više zainteresiranih za takva grupna cijepljenja.

“Jedino zajedničkim naporima možemo odgovoriti na izazove i doći do planiranog cilja odnosno procijepljivanja građana”, rekao je i još jednom pozvao sve one koji se još nisu cijepili da to učine. Danas odlučujemo o svojoj budućnosti, za dva dana ili na jesen je prekasno. Poslušajte struku i cijepite se već danas, koristeći brojne kanale za naručivanje za cijepljenje”, istaknuo je ministar zdravstva.

Sigurnost i distribucija mRNA cjepiva

Alemka Markotić je dala punu potporu svemu što je rekao Beroš.

“Jako je važno da treba dodatno osvijestiti snagu, značenje i kvalitetu cjepiva. Europska komisija je odlučila da će u sljedećem razdoblju tijekom ove, sljedeće i 2023. godine dogovoriti kompletnu distribuciju od Pfizera što znači da će biti distribuirano njihovo mRNA cjepivo. Očito je jedan od razloga da se ide na sigurnu proizvodnju. Ova mRNA je revolucionarna tehnologija. Ona ima vrlo dobru perspektivu. Dobra je u infektivnoj bolesti da se ne rukuje s neinfektivnim česticama, ovdje se unose samo informacija RNK i to omogućava brzu proizvodnju i na nove varijante, za koje smo svjesni da se pojavljuju. U toj tehnologiji genetska informacija se uključuje u DNK predložak i to se uklopi u određeni proteinski okvir, prođe kontrolu kvalitete i spremno je za masovnu proizvodnju. To cjepivo se unosi u mišić gdje ga dočekaju stanicu imunološkog sustava koje prihvate tu informacijsku RNK te unutar stanica naše tijelo proizvodi određeni protein i dolazi do daljnje komunikacije s imunološkim stanicama koje idu u smjeru proizvodnje antitijela. Još je jedna stvar, a to je memorija tj. naše stanice su dio imunološke memorije koje nas dulje vrijeme štite od infekcije. Osim visoke razine antitijela koja se održava oko šest mjeseci, imamo iznimno dobar razvoj stanične imunosti što ne mora biti slučaj kod raznih vrsta cjepiva. Stanični odgovor se razvija i na određene druge varijante virusa”, naglasila je Alemka Markotić.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.