foto: Antena Zadar

KORONA MIJENJA TRENDOVE Zbog straha od zaraze privatni iznajmljivači prvi put u povijesti prijavili sve goste!

Autor: D. Katalinić

Iako je u Hrvatsku tijekom proteklog vikenda ušlo čak 62 posto manje stranih turista nego u usporedivom vikendu prošle, inače rekordne turističke sezone, dosadašnjim tijekom sezone možemo biti zadovoljni i nastavimo li ovakvim tempom na jesen bismo se mogli proglasiti relativnim turističkim pobjednikom Mediterana po broju dolazaka gostiju.

No, negativni napisi u stranim medijima, pogotovo njemačkim, koji upozoravaju na činjenicu da broj zaraženih u Hrvatskoj i regiji rapidno raste zadnjih tjedana, ipak utječu na ovogodišnju seznu – došlo je do zastoja bookinga pa čak i nekih otkazivanja rezervacija!

“Svaki negativni napis u njemačkim, ali i domaćim medijima koje prenose inozemne redakcije, osjeti se na bookingu, no bitno je istaknuti da je pad broja gostiju iz Njemačke u odnosu na lani samo 10 posto što je vrhunski rezultat i njime možemo biti zadovoljni”, rekao je u izjavi za Dnevno predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain.

Prema podacima eVisitora u Hrvatskoj ove godine boravi upola manje turista nego lani u ovo vrijeme, njih oko pola milijuna. Popunjenost privatnog smještaja je na polovici lanjske sezone, a hotela na 31 posto. Naime, zbog straha od zaraze, ali i obveze registracije ulazaka preko portala entercroatia.com, izgleda da prvi put u povijesti hrvatskog turizma imamo prijavljene sve goste!

Treba istaknuti da naše neodgovorno ponašanje – poput organiziranja svadbi, maturalnih zabava, teniskih turnira i čobanijada usred epidemije – ipak usporava dolazak stranih gostiju zbog čega sezona ide malo sporije od onoga kako su turistički djelatnici i agencije očekivali. Predsjednik Udruženja za turizam HGK Boris Žgomba navodi kako se procjenjivalo da već u prvoj polovici srpnja imamo uhodani dnevni ritam dolazaka gostiju, no prema sadašnjim pokazateljima špica sezone će malo “kasniti”, odnosno pomaknut će se prema drugoj polovici srpnja, ako u međuvremenu ne zabrljamo sa suzbijanjem virusa. Tako bi špica sezone prema procjenama trebala početi idućeg tjedna.

Turistički djelatnici podsjećaju da je situacija što se turizma tiče slična onoj ratnoj iz 1991. zbog čega se protive najavama da bi se Ministarstvo turizma moglo ukinuti i pripojiti budućem mega Ministarstvu gospodarstva ili Ministarstvu kulture jer turizmu baš sada, u vrijeme krize, itekako treba infrastruktura kroz samostalno ministarstvo. Pri tom ni ministar Gari Cappelli nije decidirano odgovorio hoće li turizam ostati samostalan resor u budućoj Vladi, kazavši da odluku o tome donosi premijer.

SEZONA IDE SPORIJE OD OČEKIVANOG ‘Zbog našeg neodgovornog ponašanja ugrozili smo turizam, zabili smo autogol!’

Autor:D. Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.