Foto: IN4S/Screenshot

Koristili hrvatske velikane u kampanji ‘Ponosni na svoje srpsko’: Ministarstvo uputilo prosvjed Crnoj Gori

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori, nastavno na postavljanje reklamnih panoa uz ceste u Crnoj Gori, kao dio kampanje „Ponosni na svoje srpsko“ u organizaciji portala IN4S.

Ministarstvo u noti ukazuje da korištenje hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz hrvatske, osobito dubrovačke povijesti, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori, je apsolutno neprihvatljiv pokušaj posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.


Koristili slavne Hrvate da bi promovirali srpstvo

Na njima se nalaze, među ostalima, dubrovački povijesni uglednici Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

“Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je razvidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. listopada 1991. do konca svibnja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatočeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara. Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utječu i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zlouporabe medijskog i javnog prostora”, navode u priopćenju.

Foto: IN4S/Screenshot

Sramotna kampanja u kojoj se svojata sve što je hrvatsko

Podsjetimo, portal IN4S pokrenuo je prosrpsku kampanju pod nazivom ‘Ponosni na svoje srpsko’, a jedna od prvih aktivnosti je postavljanje 50 plakata diljem Crne Gore koji će, kako navode, ‘podsjećati stanovnike na srpsko porijeklo i identitet’.

Skandalozni plakati već su postavljeni po crnogorskim gradovima, počevši s Bokom kotorskom, a na njima se nalaze, među ostalima, dubrovački povijesni uglednici kao Bošković i Bogišić.

Srbi pokrenuli četničku kampanju: Sramotni plakati preplavili gradove, opet svojataju hrvatsko

Da bi licemjerje bilo još veće, ovu sramotnu kampanju predstavljaju kao onu koja je ‘Srbima na ponos, ali ne i na štetu drugih naroda koji s njima žive’.
Vrijedi spomenuti kako su plakati postavljeni baš u vremenu kad Dubrovnik obilježava godišnjice najvećih stradanja u Domovinskom ratu, i to upravo zbog onih koji su na njega pucali, koji su ubijali njegove sugrađane i koji su govorili kako će izgraditi ‘lepši i stariji Dubrovnik’.

Njihovi potomci, 32 godine nakon, svojataju dubrovačke velikane tvrdeći kako su Srbi.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.