Foto: Unsplash

Korisnici popularne aplikacije na udaru prevara: ‘Rizik je velik zbog jedne promjene’

Autor: Dnevno.hr

WhatsApp, popularna aplikacija za dopisivanje u vlasništvu Mete, najavljuje značajne promjene unutar svoje platforme koje će omogućiti korisnicima da komuniciraju s drugim mrežama za razmjenu poruka direktno putem WhatsAppa. Ova promjena dolazi kao odgovor na nove zakone Europske unije propisane Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), koji zahtijevaju da tehnološke tvrtke poput Meta ne blokiraju pristup drugim platformama, već ih omoguće korisnicima unutar svojih vlastitih aplikacija.

U skladu s ovim zakonima, WhatsApp će morati postati interoperabilan s drugim popularnim aplikacijama za razmjenu poruka kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal. Ovo će omogućiti korisnicima da komuniciraju s osobama koje koriste druge platforme, a sve to bez potrebe za preuzimanjem dodatnih aplikacija ili korištenjem trećih usluga, prenosi The Sun.

Ipak, unatoč ovim promjenama, postoji zabrinutost zbog sigurnosti i privatnosti korisnika. Dick Brouwer, direktor inženjeringa u WhatsAppu, upozorava da bi ova interoperabilnost s trećim stranama mogla dovesti do većeg rizika od spam poruka i prijevara.

Foto: Pexels

Neće biti lako

“Postoji pravi izazov u balansiranju pružanja jednostavnog načina za interoperabilnost s trećim stranama i istovremeno očuvanja visokih standarda privatnosti, sigurnosti i integriteta WhatsApp platforme”, rekao je Brouwer.

Stoga će WhatsApp morati pažljivo balansirati između pružanja nove funkcionalnosti i zaštite korisnika od potencijalnih prijetnji.

‘OVAJ UGOVOR JAKO JE OPASAN!’ Odvjetnik otkrio kako je lako ostati bez svega: ‘Mogu se imati i najbolje namjere’
Korisnici će imati mogućnost odabrati žele li koristiti ovu značajku ili ne. Oni koji se odluče za nju vidjet će novu opciju “razgovora treće strane” unutar WhatsAppa, gdje će primati poruke iz drugih aplikacija. Ovo će omogućiti korisnicima da održavaju komunikaciju s osobama koje koriste različite platforme, pružajući im veću fleksibilnost u interakciji s drugima.

Iako ove promjene mogu pružiti korisnicima veću povezanost s drugim platformama, važno je osigurati da se istovremeno štiti njihova privatnost i sigurnost tijekom komunikacije putem WhatsAppa.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.