Twitter / RusEmbUSA

KOMUNISTIČKI GENERAL OSTAO BEZ GLAVE: Vandali ukrali kip s groblja i bacili ga u polje

Autor: D.R.

Spomenik sovjetskom maršalu Konstantinu Rokosovskom vandaliziran je na groblju u poljskom gradu Legnica.

Jučer navečer kip je misteriozno nestao s groblja, a dan poslije na polju izvan grada pronađena je brončana statua teška 600 kilograma.

No, statua je obezglavljena, a policija traga za počiniteljima.

Konstantin Rokosovski bio je sovjetski maršal poljskog porijekla rođen u Varšavi. Sudjelovao je u oslobađanju Poljske 1944-45. godine. Poslije Drugog svjetskog rata bio je i poljski ministar obrane sve do 1956., kada se vratio u SSSR.

Rokosovski je dobio spomenik u Legnici 1978., a renoviran je 1998. godine.

Ruski mediji upozoravaju kako su spomenici Crvenoj armiji nerijetko meta vandala diljem Istočne Europe, a nisu sretni ni što lokalne vlasti svojevoljno uklanjaju neke spomenike. Tako podsjećaju da je u travnju 2020. godine u Pragu uklonjen spomenik maršalu Ivanu Konevu koji je oslobodio glavni grad Češke od nacista.

VOLJELI MI TO ILI NE, MAĐARSKA VODI USPJEŠNU VANJSKU POLITIKU: Budimpešta si je preko Rusa osigurala energetsku neovisnost




(VIDEO) KAKO JE TITO POBJEDIO STALJINA: Na današnji dan odigrana je spektakularna utakmica na ‘život i smrt’, sovjeti su na kraju srušeni




Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.