Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Komšić pred UN-om i svijetom uvrijedio Plenkovića i Hrvatsku: ‘To je necivilizacijski’

Autor: Dnevno.hr

Generalna skupština UN-a u New Yorku počela je u utorak, a danas se, između ostalih, obratio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Međunarodnoj zajednici je poručio da na Zapadnom Balkanu ne može biti mira dok Bosna i Hercegovina ne dobije njihovu podršku protiv onih koji produbljuju etničke podjele u BiH. Istaknuo je prioritet UN-a koji se odnosi na globalnu solidarnost te poručio da to u BiH nije moguće dok njeni susjedi ne prestanu pokušavati “da je podijele i obesmisle”.


Udario na hrvatskog premijera

“U okviru presuda eminentnih sudova koji se bave zaštitom ljudskih prava, kao što je to Europski sud za ljudska prava, nalazi se vrijedan resurs za izgradnju stabilnog društva u kojem se rizik unutrašnjeg konflikta svodi na najmanju mjeru, ali se i potencijalno agresivnim politikama susjednih zemalja iz ruku oduzima efikasan mehanizam za narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. To u najkraćem znači da ćemo mi u Bosni i Hercegovini morati promijeniti cjelokupnu paradigmu unutar društva te prijeći s etničkog političkog predstavljanja na građansko političko predstavljanje, što je standard u demokratskom svijetu”, rekao je.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Upozorio je da je jedna od susjednih zemalja BiH, aludirajući na Hrvatsku, odbacila presudu Europskog suda za ljudska prava koja se odnosi upravo na građanska i demokratska načela.

Optužio nas pred svijetom

“Ovim putem Ujedinjenim nacijama moramo skrenuti pažnju na, nažalost, moram reći, po mome mišljenju, necivilizacijski stav vlade i premijera susjedne zemlje koji su odbacili presudu Europskog suda za ljudska prava u posljednjoj presudi u predmetu Kovačević i zauzeli se upravo za načela koja su odbačena spomenutom presudom, poput političkog načela legitimnog predstavljanja na etničkom principu koje je generator nejednakosti među građanina BiH, i sredstvo pomoću kojeg susjedi podrivaju državu Bosnu i Hercegovinu. To je urađeno na takav način da se može okvalificirati i kao miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Milanović održao govor na sjednici UN-a: Evo što je poručio cijelom svijetu

Tom prilikom je ponašanje Andreja Plenkovića usporedio s Vladimirom Putinom, koji također ne poštuje međunarodno pravo.

“Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih nacija nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda”, rekao je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.