Foto: Armin Durgut/PIXSELL

KOMŠIĆ OPET ‘UDARA’ PO HRVATSKOJ: ‘Ovo je čin agresije na našu zemlju u okviru novog vida udruženog poduhvata’

Autor: Fena/Daniel Radman

Postavljanje plinonovodnih cijevi kojim se rafinerija u Bosanskom Brodu spojila s Hrvatskom naišla je na veliku osudu u Sarajevu.

Sarajevski mediji su jučer su prenijeli vijest kako je Hrvatska “pod okriljem noći i bez suglasnosti države BiH” položila položila plinovodne cijevi ispod rijeke Save i time povrijedila državnu granicu.

“Postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti i bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito je još jedan čin agresije na našu zemlju u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inozemnih aktera“, smatra Željko Komšić, hrvatski član predsjedništva BiH.

Komšić je, kako piše Fena, zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iz kojeg su poručili da nisu bili uključeni u ovaj projekt.

“Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt s one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito sudjelovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno“, naglasio je Komšić koji je dodao da Vlada RH mora zaustaviti sve radove na plinovodu.

“Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine”, stoji u njegovom priopćenju.

Inače, radi se o projektu koji je dogovoren prije četiri godine, a u kojem su s nadležnim tijelima u Republici Srpskoj posredovali bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski ministar vansjkih poslova Sergej Lavrov.




Bio je, dakako, usko povezan sa zagađenjem zraka u Slavonskom Brodu. Na ovaj način hrvatske vlasti su želje omogućiti ruskim vlasnicima rafinerije, tvrtki “Zarubežnjeft” opskrbu prirodnim plinom kako bi se koristio umjesto tekućih goriva i tako smanjio zagađanje.

Autor:Fena/Daniel Radman
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.