Screenshot Facebook

Komšić: Jedini spas za BiH je građanska država!

Autor: Dnevno

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za banjalučki “Glas Srpske” komentirao je političku krizu u toj zemlji.

“Trenutačna politička kriza u kojoj se nalazi BiH nije ni prva niti posljednja takve naravi, no jedini način da se iz nje izađe i da se ovakve situacije ne ponavljaju je striktno pridržavanje ustava i zakona i ustroj građanske države u kojoj će svaki glas vrijediti jednako”, isitče Komšić.

Nakon što je u utorak propao još jedan pokušaj da se u Predsjedništvu BiH imenuje kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ujedno nađe recept po kojemu bi država nastavila provodi reforme koje je bi je približile članstvu u NATO-u, Komšić je, kao i Šefik Džaferović, rekao kako je isključivi krivac za tu krizu Milorad Dodik.

Istaknuo je kako ni pod koju cijenu neće popustiti Dodikovim ucjenama i nastojanjima da blokira put zemlje ka NATO-u.”Pravo je pitanje tko proizvodi tu krizu. To su oni koji nepoštivanjem zakona i odluka institucija BiH žele voditi političke procese u državi. To nije moguće nigdje, pa nije ni u BiH. Ako bi se ovo što se sada događa moglo nazvati najvećom krizom, postavlja se pitanje kako bismo sutra mogli nazvati stanje u kojem se politički procesi vode izvan poštivanja zakona i odluka institucija. To je gore od najveće krize. Neću dopustiti da je to jedini način da se izađe iz najveće krize”, kazao je Komšić.

Konstatirao je kako je Predsjedništvo BiH jedino ovlašteno voditi vanjsku politiku države pa tako i donositi odluku o usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), bitnog za približavanje NATO-u, te ustvrdio da “Dodik može biti protiv ali ne može osporiti raspravljanje i odlučivanje o integracijskim procesima prema NATO-u u državnom vrhu.”

Dodik je i ranije obznanio kako će on ustrajati na tome da BiH ne može biti članica NATO-a te da “nema te cijene” koju u RS-u ne bi bili spremni platiti da tako i ostane. Dodik je rekao i kako bi zapravo cijelu BiH trebalo podijeliti na tri države s etničkim predznacima, a onda među njima uspostaviti suradnju dok se Komšić odlučno zalaže za građansku BiH i načelo “jedan čovjek – jedan glas” te da od te ideje nikada neće odustati.

Na pitanje o tome je li to udar na ustavni ustroj BiH Komšić odgovara da mu zapravo godi kada ga za to optužuju oni “koji se 20 godina ne bave ničim nego tim”, aludirajući na HDZ BiH. U toj stranci inzistiraju na izmjenama izbornog zakona kako bi podijelili hrvatsku i bošnjačku izbornu jedinicu te time onemogućili preglasavanje jednog naroda.




Komšiću su takvi zahtjevi neprihvatljivi pa jedini način opstanka BiH vidi u njenom ustroju kao građanske države. “To je politička ideja za koju živim i od nje nikada neću odustati. Osim što je u skladu sa zapadnoeuropskim uređenjem, osim što to izričito nalaže Mišljenje Europske komisije, kao i presude Europskog suda za ljudska prava, to je i civilizacijska vrijednost. Demokracija je vladavina većine. Dosta je više tih izlizanih fraza o preglasavanju. Da bi nešto bilo izglasano, nešto mora biti i preglasano. A što se tiče tih optužbi, milo mi je bilo gledati da mene za udar na ustavnu strukturu optužuju oni koji se dvadeset godina u politici ne bave ničim drugim nego time. Pozvao sam se na presude Europskog suda za ljudska prava u kojima jasno stoji to u kojem pravcu se trebaju izvršiti izmjene ustava (od etničkog ka građanskom), a onda se digla ‘kuka i motika’ na mene. Čuo sam i to da zazivaju pomoć OHR-a da ih brani od mene. Pa zamislite tog apsurda”, kazao je Komšić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.