Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

KOMORA SOCIJALNIH RADNIKA OŠTRO O VELJAČINOJ INICIJATIVI: ‘Takve osobe nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju problematiku i rad sustava’

Autor: Matea Vidić

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, Antun Ilijaš prekinuo je šutnju nakon slučaja djevojčice iz Nove Gradiške koja je bila pod sustavom tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, a koja je iz udomiteljske obitelji vraćena u onu biološku. Kako pokazuju podaci policije, tamo je bila zlostavljana od strane roditelja, a zbog ozljeda koje joj je naposljetku nanijela majka, preminula je.

“Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice”, stoji na početku priopćenja komore koje se nastavlja tvrdnjom da je važno živjeti u društvu koje ima nultu stopu tolerancije na nasilje bilo koje vrste. Dodaje kako komora podupire i cijeni svaku inicijativu koja doprinosi tome, no ne mogu ignorirati i linč kojem su u inicijativama izloženi socijalni radnici.

“U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika”, govori Ilijaš pa navodi kako je s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, jedna takva inicijativa dogovorila sastanak u utorak.

“Dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje”, navodi predsjednik komore pa dodaje: “Potrebno je naglasiti da navedene „inicijative“ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi”.

Tvrdi kako komora smatra “da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice. Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika”, jasno će.

Inače, građanska inicijativa o kojoj Ilijaš govori ona je redateljice i glumice Jelene Veljače, “Spasi me”.

“Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina”, zaključuje Ilijaš.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.