Zašto je Putin za medije postao Rasputin, zli gospodar desnice, a poklanjamo mu Agrokor?

Autor: Mia Mitrović

Hrvatske je medije ovih dana zahvatio akutni napadaj rusofobne groznice. Rusi su nam odjednom postali krivi za sve loše što se događa u zemlji. Ispada da jedva čekaju da osvoje Hrvatsku i da ju, uz pomoć domaće radikalne desnice, pretvore u SSSR. Vladimir Putin prikazuje se kao najopasniji čovjek na svijetu, neka vrsta Hitlera novog kova, a tvrdi se i da hrvatska ‘desnica’, što god to značilo, svoje financijsko uporište ima u ruskim oligarsima, a najvećeg uzora u Putinu.

Ovih dana Putin je u medijima postao Rasputin, zli čarobnjak koji uz pomoć nečistih sila, upravlja hordama hrvatskih desničara koje će pretvoriti zemlju u prah i pepeo.  Bolna je istina da nema tog Amera, Rusa, čak ni Srbina koji bi Hrvatskoj mogao naštetiti više nego Hrvat sam sebi.

I nedjeljni prosvjedni marš Autohtone- Hrvatske stranke prava to je pokazao. Pravaški cirkusanti jasno su se ogradili od Putina, a na vjernost i vječnu ljubav prisegli idolu svih političkih redikula – Donaldu Trumpu.

Istina, dio desnice podržava Putina, no ruski predsjednik svoje simpatizere ima i u dobrom dijelu radikalne i manje radikalne ljevice, a cijenjen je od strane velikog broja intelektualaca, umjetnika, aktivista i čudaka.

Istovremeno, dok medijski naslovi vrište o ‘ruskoj opasnosti’, na pomolu je nagodba kojom će najveća i nekoć najvitalnija hrvatska kompanija prijeći u 44% vlasništvo dvije ruske (državne) banke. Veliki su izgledi da te banke kupe i preostalih 6% i tako postanu natpolovični vlasnici Agrokora.

I dok ugledni kolumnisti i analitičari kritiziraju desnicu zbog simpatija prema Putinu, SDP-ov ‘bojovnik’ Zlatko Komadina u društvu kamarada Jakovčića iz IDS-a prosvjeduje protiv jednog od krucijalnih američkih interesa u Hrvatskoj, gradnje LNG postrojenja u Rijeci. Istovremeno, Gazprom je glavni dobavljač plina za Hrvatsku, a Pantovčak Putinu čestita na izbornim rezultatima prije svih drugih zapadnih čelnika i polako se ‘licka’ za njegovu moguću posjetu.

Markantni i ekscentričnom odijevanju sklon ruski ambasador Anvar Azimov zadnjih nekoliko godina mainstream medijima daje jedan veliki intervju tjedno u kojem ga se pita, maltene, što misli o rješenjima komunalnih problema u različitim hrvatskim selima.




Tko je tu lud i na kraju krajeva, tko je za Ruse? Ljevica, desnica ili centralno? S jedne strane, nije ok što desnica simpatizira Putina, s druge se svi ponašaju kao da je sasvim prirodan i normalan tijek stvari što Rusi preuzimaju kralježnicu hrvatskog gospodarstva. Kada je situacija već takva, mogli smo ih usput zamoliti i da nam poklone nekoliko MIG-ova 29 kao što su to napravili naši najomraženiji susjedi. Uštedjeli bismo tako hrpu novinskog papira, živaca, pokoju kunu, a i ljudi ne bi dobivali žuljeve od nošenja križa starom riječkom cestom…

Zar zbilja mislimo da je Putinu pored drugih briga poput rata na Bliskom istoku, paranoidno šizofrenih odnosa s Trumpovom Amerikom i izgradnje plinovoda prema Njemačkoj, bitno što se događa u Hrvatskoj, bankrot-državi koja će na sljedećem popisu stanovništva imati manje od 3, 5 milijuna stanovnika?

Ako je konačno rješenje Agrokorove trakavice nagodba s Rusima, što je bilo jasno od samog početka, čemu je onda služila lex Agrokor parada? Dil s Rusima bi bez problema, u techno ritmu, obavio i denser Alvarez.




Zar stvarno mislimo da smo toliko važni, da smo najvažnija zemlja na svijetu u kojoj se sastaje Istok sa Zapadom, Sjever s Jugom? Teško je to priznati, no zapravo smo europski škart, nebitna, mala, turistička državica, izgubljena u prostoru i vremenu, zastala negdje u prošlosti, na polovici tranzicije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.