ZA MILIJANA BRKIĆA VUČIĆ JE GOSPODIN? To ne misle ni ‘Krajišnici’, evo zašto ga mrze više od Hrvata! | Dnevno.hr
Slavko Midzor/PIXSELL

ZA MILIJANA BRKIĆA VUČIĆ JE GOSPODIN? To ne misle ni ‘Krajišnici’, evo zašto ga mrze više od Hrvata!

Autor: Snježana Vučković

“Srbija je naša prijateljska i susjedna zemlja. Gospodin Vučić je u povijesti imao određena iskakanja s puta, malo je bio zalutao”, nevjerojatna je izjava Milijana Brkića koja je čak i njegove najveće pobornike i obožavatelje ostavila bez riječi.

Jedino točno u dijelu ove njegove izjave jest to da je Srbija naša susjedna zemlja. Hoće li ona postati i prijateljska, ovisi o namjeri srpskog predsjednika da se ispriča za sve zločine počinjene na tlu RH, o želji da se razmijene informacije o nestalima u ratu, o naplati ratne štete koju je Srbija nanijela Hrvatskoj te u konačnici – o osobnoj isprici Aleksandra Vučića kojeg se slobodno može nazvati jednim od glavnih krivaca za krvavo, petogodišnje ratovanje u Hrvatskoj.

Gospodin krvavih ruku

Milijan Brkić morao bi objasniti što misli o običnim srpskim vojnicima koji su ratovali protiv Hrvatske, ako je glavni huškač, zagovaratelj i krivac za sve užase iz ’90-tih tada „iskakao s puta i malo zalutao”?

Glavna zadaća Aleksandra Vučića bila je pohoditi ruralne dijelove Hrvatske naseljene srpskim stanovništvom te održavati tribine na kojima im je tjerao strah u kosti pričom kako će se „ponoviti povijest” te kako će se opet „zbog ustaškog noža prolijevati srpska krv”. Njegova huškačka misija ubrzo je urodila plodom jer slabo obrazovano, neupućeno, povijesno opterećeno i preplašeno stanovništvo nije prepoznalo političku ambiciju mladog Vučića koji je pošto-poto želio u povijesne knjige. Pa čak i po cijenu ogromnih gubitaka s obje strane, nije odustao od uvjeravanja Srba o njihovoj ugrozi od strane Hrvata koji su, potpuno uvjereni u ono što on priča, objeručke prihvatili oružje koje im je nabavljao i napali svoje dojučerašnje susjede s kojima su stotinama godina unazad dijelili dobro i zlo.

Sve zbog bolesne ambicije

Nakon što je Aleksandar Vučić pripadnike vlastite nacije iskoristio natjeravši ih da se bore za „velikosrpsku stvar”, poraženi Srbi masovno su, a posebno nakon Oluje, napuštajući Hrvatsku krenuli tamo gdje su jedino i mogli – u Srbiju. No, izbjegli Srbi iz Hrvatske u „matičnoj domovini” nikad nisu prihvaćeni pa su tako muškarce u velikom broju vraćali na hrvatske bojišnice, a žene i djecu smještali u kampove s nehumanim uvjetima. Mnogi od njih još su i danas stanovnici blatnjavih i derutnih kampova, bez mogućnosti za životom u boljim uvjetima. Prema procjenama Helsinškog komiteta Srbije, kroz Arkanov kamp u Erdutu prošlo je oko 20.000 izbjeglica iz Krajine, od kojih neki nisu preživjeli brutalnu Arkanovu obuku pri kojom je krajiške Srbe vrijeđao, nazivao najpogrdnijim imenima i nemilice kažnjavao zatvaranjem bez odjeće u pseću kućicu, tjeranjem na lajanje i vezanje žicom.

Sve navedeno, sudbina Srba u Hrvatskoj kao i samih Hrvata o čijoj sudbini dobro znamo, rezultat je izopačenog uma bolesnog i ambicioznog Aleksandra Vučića koji je zbog osobnog uvjerenja i političkog prosperiteta dvije nacije potpuno bacio na koljena.

Ono što je u prošlosti činio Vučić i posljedice koje su nastale uslijed njegovog djelovanja, daleko je, daleko od „lutanja i iskakanja s puta”. I teško je vjerovati da Milijan Brkić u trenucima izgovaranja nije bio svjestan neistinitosti svojih riječi.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.