Većina je odabrala

Autor: Odlikaš

Iako su sve glasniji vapaji polumilitantnih euroskeptika koji, pozivajući se na slabu izlaznost na referendumu, traže da parlamenti država članica odbiju ratificirati pristupni ugovor Republike Hrvatske s EU, trebamo jasno i glasno reći kako su se na ovom referendumu izjasnili svi hrvatski birači.

Hrvatski narod je na referendumu o ulasku Hrvatske u EU napravio svoj odabir. Neozbiljni pokušaji diskreditacije narodne volje od strane onih kojima se ona ne sviđa nemaju nikakvog smisla i Hrvatskoj mogu samo štetiti. Istinabog, nismo se iskazali kao nacija u poštivanju i upražnjavanju demokratskih prava za koje su toliki dali svoje živote, ali to je problem u odrastanju. Odrastanju mlade demokracije i naroda koji još uvijek ne zna što ona doista jest. Iako je često zloupotrebljavana, a sve češće i samo maska kojom se prikrivaju sasvim nedemokratske namjere sivih eminencija i svjetskih moćnika, demokracija sa svim svojim manama našem društvu treba kao Sahari kiša. Svašta smo dosad u svojoj prošlosti isprobali, a nju jedinu nismo do dana današnjeg. Hrvatski građani jednostavno moraju naučiti da samo oni mogu istinski brinuti o svojoj državi i kako je njihovo aktivno sudjelovanje u formiranju i modeliranju hrvatskog društva i države nužno ukoliko ne žele da to nesposobni, korumpirani i neodgovorni rade umjesto njih. A kako su to dosad radili viđeno je u nebrojenim slučajevima.

O ulasku Hrvatske u Europsku uniju glasovalo je 100% hrvatskih birača

Iako su sve glasniji vapaji polumilitantnih euroskeptika koji, pozivajući se na slabu izlaznost na referendumu, traže da parlamenti država članica odbiju ratificirati pristupni ugovor Republike Hrvatske s EU, trebamo jasno i glasno reći kako su se na ovom referendumu izjasnili svi hrvatski birači. Nažalost, ne na biralištima, ali stavovi svih hrvatskih građana su razvidni iz rezultata referenduma. Dio njih izjasnio se za ulazak, dio protiv, a najveći dio je glasovao za opciju „nije me briga“. Razlozi zbog kojih su ovi posljednji odabrali baš ovu opciju su raznoliki, ali za krajnji ishod potpuno irelevantni. Netko je radije iskoristio sunčani nedjeljni dan za šetnju, netko za uživanje u sportskim majstorijama Ivice Kostelića i rukometaša, a pojedince politika i sve vrste izbora poslovično ne zanimaju. Mnogi su vjerojatno ostali zbunjeni kratkom, ali agresivnom kampanjom u kojoj su jedni prijetili neisplatom mirovina, a drugi oružjem, ali se ni jedni ni drugi nisu razmetali kvalitetnim argumentima. No, kad se na kraju mrtvi, kojih srećom u ovoj suludoj kampanji nije bilo, ipak zbroje demokratska većina je odabrala i taj se odabir mora poštovati. Hrvatska će za godinu i pol dana postati nova članica Europske unije.

I umirovljenici su ljudi

Domaći bundžije, poznati i kao neizabrani i nelegitimni vođe euroskeptika koji su na nedavnim izborima doživjeli potpuni fijasko, rezultate referenduma tumače na brojne egzotične i revolucionarne načine pokušavajući osporiti rezultat koji im ne odgovara. Osim što prilično smjelo, i naravno bez ikakvog uporišta u realnosti, sve one koji nisu pristupili referendumu svrstavaju u protivnike hrvatskog pristupanja Uniji, odlučili su i najveći dio onih koji su se izjasnili „za“ svrstati u kategoriju „preplašenih umirovljenika“. Na stranu netaktična, glupasta i krajnje neodgovorna izjava Vesne Pusić da bez EU neće biti mirovina, koja je doista mogla mobilizirati veći broj umirovljenika da se odazovu referendumu jer toj svrsi je i služila, to ni najmanje ne može umanjiti značaj umirovljeničkih glasova koji vrijede jednako kao glasovi svih ostalih hrvatskih građana. Dapače, vrijede i više, ne doduše na pojedinačnoj, ali svakako na kolektivnoj bazi jer su umirovljenici u ovoj državi najbrojnija kategorija. Isticanje umirovljeničke populacije u moru onih koji su glasovali za ulazak Hrvatske u EU služi isključivo diskreditaciji rezultata referenduma i to preko leđa najbrojnije hrvatske kategorije što dotičnu gospodu bundžije ne čini nimalo drugačijima od Vesne Pusić. Manipulacijom do konačnog uspjeha – to im je zajednički moto.

I herojstvo generala Gotovine postaje upitno?

Razočarani protivnici ulaska Hrvatske u Europsku uniju idu toliko daleko da počinju osporavati pravo pojedincima na vlastito mišljenje. Jer tko ne misli kao oni je veleizdajnik, protuhrvat, mason, truli kapitalist, jugo-komuno-čedo-nešto, s tendencijom da preraste u tajnog tvorca memoranduma SANU i sivu eminenciju koja stoji iza zavjere protiv napaćenog hrvatskog naroda. Svaka sličnost sa šizofrenijom istočno od naših granica je slučajna. I simptomatična. Tako je i patriotizam generala Gotovine nedavno došao pod lupu jer je hrvatski heroj svojom podrškom eurointegraciji naše države još jednom opalio šamar onima koji se kite njegovim imenom u političke svrhe. Nakon što je autentičnost Gotovininog priopćenja potvrđena od strane njegovih odvjetnika i osobnog prijatelja Željka Dilbera, razočarenju u njihovog dojučerašnjeg, a našeg vječnog heroja kod mnogih euroskeptika nije bilo kraja i internet je preplavljen tugaljivim komentarima kao javni prostor od Vardara pa do Triglava onomad kad je drug Tito otišao Bogu za kurira. Kako je u očima ispranih mozgova Tito bio sustavno trovan ne bi li se uništilo „bratstvo i jedinstvo“ i jugoslavenski raj na zemlji, tako je i Gotovina zasigurno pri davanju ove izjave bio izmanipuliran, ucijenjen, otrovan ili nadrogiran, a u krajnjoj liniji vjerojatno i malo pogubljen u glavi s obzirom da je stalno zatvoren. Ne daj Bože da čovjek ima svoje mišljenje. Čini se da je napokon u potpunosti zaživjela ona stara „I poslije Tita – Tito“.




Autor:Odlikaš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.