fbpx

Ustavni sud ‘u Dalekovodu’ zaplesao kako Vlada svira: bogati postaju još bogatiji, siromašni još siromašniji

Autor: Damjan Cvitan

Stajalište suca Mislava Kolakušića iz slučaja "Dalekovod", apsolutno ima utemeljenost. Tvrdio je da njegov zahtjev ima snagu sudskog zahtjeva za ocjenu ustavnosti nekog zakona. Ustavni sud je pak ustvrdio da se redi o prijedlogu fizičke osobe, običnog čovjeka. Što bi značilo da svaki put kad neki sudac zatraži od policije dovođenje svjedoka ili optuženika, ili primjerice izlist kaznene evidencije, može se reći da nastupa kao pojedinac, a ne sud. I onda se postavlja pitanje, zašto policija postupa po njihovim nalozima?

Odluka Ustavnog suda da predstečajni postupci idu dalje svakako je utjeha za brojne radnike kojima o tome ovisi dio egzistencije, ali još više je veselje za trenutačnu Vladu, kojoj bi se stvorili veliki problemi kada bi došlo do pada zakona kojim se reguliraju ovakve nagodbe. Ustavni sud je ovaj put odradio dobar posao za vlast.
Pri tome, treba kazati kako stajalište suca Mislava Kolakušića, koji je pokrenuo čitavu priču u slučaju 'Dalekovod', apsolutno ima utemeljenost. Naime, sudac je jednostavno tvrdio da njegov zahtjev ima snagu sudskog zahtjeva za ocjenu ustavnosti nekog zakona. Ustavni sud je pak ustvrdio da se redi o prijedlogu fizičke osobe, običnog čovjeka. Što bi značilo da svaki put kad neki sudac zatraži od policije dovođenje svjedoka ili optuženika, ili primjerice izlist kaznene evidencije, može se reći da nastupa kao pojedinac, a ne sud. I onda se postavlja pitanje, zašto policija postupa po njihovim nalozima?

Zbog svega toga je evidentno da je Ustavni sud ovaj put odradio politički posao i Vladi olakšao trenutačnu situaciju, ionako problematičnu zbog očajne ekonomske situacije. 'Ne talasaj' je vjerojatno bio stav Ustavnog suda, koji je ovaj put zaplesao onako kako je Vlada svirala. Znak je to da se Ustavni sud odlučio ne suprotstavljati izvršnoj vlasti, nakon što je par puta došlo do okapanja. Primjerice, s nalogom da seksualni odgoj u škole ne može ići bez provedene javne rasprave. No, pozorni promatrači rada Ustavnog suda i tada su skretali pozornost da takva odluka ne znači ništa nego odlaganje uvođenja seksualnog odgoja.
Neki bi možda i nalog za promjenama Zakona o kaznenom postupku vidjeli kao pucanje kontre državi i vlasti, ali prava je istina da niti veliki dio Vlade nije bio najsretniji nekim dijelovima tog zakona, koji je policiji i DORH-u dopuštao zbilja velike slobode u prisluškivanju ljudi. Više se može kazati kako je to bio udarac prema Mladenu Bajiću i njegovim željama za što većom snagom Tužiteljstva.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i njezini pobočnici svakako znaju da ova institucija ne može dobro kotirati bez minimalno korektnih odnosa s izvršnom vlasti. Izvršna vlast drži blagajnu suda, izvršna vlast može propisati i zakone koji bi utjecali na honorarna primanja ustavnih sudaca, a u krajnjoj liniji, ta izvršna vlast zapravo i imenuje te suce. U redu, formalno to radi Sabor, ali jasno je da onaj tko sačinjava Vladu ima i većinu ruku u Saboru. Stoga svakako nije dobro zamjeriti im se.
Zakon o predstečajnim nagodbama svakako je dobra ideja u načelu, koja omogućuje brojnim posrnulim tvrtkama da se ipak nekako oporave i stanu na noge. No, kako to često biva u Hrvatskoj, i ovaj je pravni dokument izvitoperen i iskorišten za manipulacije i korist nekih 'velikih' igrača. Tako primjerice Nino Pavić ga koristi da transformira svoj EPH, zapravo restrukturirajući svoje dugove nastale velikim igrama na nekretninskom tržištu. Što s medijima zapravo nema nikakve veze. Osobni prijatelji Slavka Linića iskoristili su ovaj Zakon da na jednostavan način riješe svoje probleme u 'Cammeu'. A s druge strane, obični mali poduzetnici sa svojim malim tvrtkama nemaju velike šanse da uspiju izboriti dobru nagodbu. I tako ponovno nastaje problem jednakih i jednakijih.


No, Ustavni sud to nije zanimalo. Pravnim su manevrom odbili suca Kolakušića i dali za pravo Vladi, do daljnjega. To što će se, kako se čini, ovaj Zakon na kraju ponovno iskoristiti da bi bogati postali bogatiji, a siromašni siromašniji, ljude koji vode ovu državu ne zanima. Vlada svira, Ustavni sud tanca.

Autor:Damjan Cvitan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.