Uskoro će i vidoviti Milan reći zašto je Papa dao ostavku!

Autor: Marko Jurič

Papina je ostavka izazvala niz neobičnih reakcija. Počevši od bezobrazne provokacije tzv. aktivistica grupe Femen, kladioničara koji su izbor novog rimskog biskupa stavili u svoje ponude, analitičara koji osporavaju Papi pravo na ostavku argumentirajući to biblijskim primjerima Isusove žrtve pa sve do raznih teorija zavjere.

Društveno-politički analitičari širom svijeta baci li su se na posao kako bi razjasnili misteriju iznenadne i nenadane ostavke Svetoga oca. Izlaze tako na svijetlo dana razne teorije kojim je sve unutarnjim ili vanjskim pritiscima bio izložen Joseph Ratzinger. Nagađa se tako o raznim masonskim, homoseksualnim, bankarski lobijima, o teretu pedofilskih škandala, o kojekakvim spletkama kojima je bio izložen u Vatikanu, o teretu financijskih škandala, sveukupnom razočarenju koje je doživio od svog bivšeg sobara pa do vrhuške crkvene hijerarhije, o teretu izazova pred kojima se Crkva nalazi u ovom poludjelom liberaliziranju i legaliziranju svega onoga što je do nedavno smatrano kao društvena devijacija.

Sva ova nagađanja su zapravo poput nekakvog globalnog spina. Jer pogledajmo što ta nagađanja kao podlogu pretpostavljaju. U svim tim opcijama postoji neka sila koja je veća, vještija ili pametnija od onoga u čije ime Papa vodi Crkvu, a to je Bog. Naime, ako netko drugi, osim onih koji su za to ovlašteni može odlučivati tko će biti ili tko neće biti Papa onda to dovodi u pitanje temeljnu crkvenu doktrinu da je Bog suveren na nebu i na zemlji.

Banaliziranje institucije pape

Papina je ostavka izazvala niz neobičnih reakcija. Počevši od bezobrazne provokacije tzv. aktivistica grupe Femen, kladioničara koji su izbor novog rimskog biskupa stavili u svoje ponude, analitičara koji osporavaju Papi pravo na ostavku argumentirajući to biblijskim primjerima Isusove žrtve pa sve do raznih teorija zavjere. Sve te teorije o Ratzingerovoj abdikaciji banaliziraju instituciju Pape, obezvrjeđuju osobu Josepha Ratzingera ili pretpostavljaju postojanje djelovanja nekih moćnih sustava, organizacija, tajnih društava koji su moćniji od Crkve toliko da mogu utjecati na Petrovog nasljednika.

Katolička se crkva nalazi pred velikim izazovima. Doduše, mogli bi reći, a kada nije bila? Koliko su to zahtjevni i teški izazovi najbolje pokazuju reakcije nakon ostavke. Polugole aktivistice koje su oskvrnule svetost pariške katedrale Notre Dame izgledaju kao da su ispale iz nekog horor filma o vješticama, orgijama i demonskim crnim misama. Svojim skandiranjem i vrištanjem u crkvi Notre Dame, udaranjem po zvonima kao da su odigrale nekakav demonski ples zazivanja nečastivog. Potom kladioničarske ponude koje sve pretvaraju u zaradu, a u konačnici sve to do krajnosti banalizira i izruguje osobu i funkciju prvog čovjeka Katoličke crkve. Demonska igra, rekli bi tvrdokorniji vjernici.

Tko zna bolje od Pape zašto je Papa dao ostavku?

Ukoliko niste odlučili okušati sreću u pogađanju Ratzingerovog nasljednika možda ste pokušali i objasniti ostavku, odnosno 'razotkriti pravu istinu' Papinog odlaska i 'mračnih sila' koje stoje iza toga. Mnogobrojne medijske analize koje plasiraju različita objašnjenja upravo potiču takva razmišljanja. Ukoliko ste se okušali u tome zapravo ste prihvatili mogućnost kako na ovom svijetu ima nešto što je jače od Petrovog nasljednika odnosno Božjeg veleposlanika na zemlji. To nije nikakav problem ukoliko spadate u onih desetak posto pučanstva Hrvatske koji se izjašnjavaju ateistima i agnosticima, ali ako pripadate preostaloj vjerničkoj većini onda ste ušli u sukob s temeljnim postulatom svoje vjere.




Jednostavno pitanje glasi a zašto Papa ne bi smio dati ostavku? Istina takva situacija nije uobičajena i nije se dogodila već šest stoljeća. Međutim, zašto u tome ne vidjeti jednostavnu želju Ratzingera da se makne s te pozicije jer je zaključio kako više nije najbolji čovjek za tu funkciju? Uostalom Papa je u svom prvom javnom nastupu nakon ostavke rekao okupljenima da se odrekao papinske službe posve slobodno i svjesno na dobrobit Crkve, nakon duge molitve i pred Bogom ispitao vlastitu savjest, svjestan težine tog čina, ali isto tako svjestan da nije više u stanju obnašati Petrovu službu sa snagom, koja je za to potrebna. Zašto bi ovo objašnjenje bilo manje vjerojatno? Uostalom, izrekao ga je sam Papa. Nije valjda da će se početi sumnjati i u njegove riječi?




Autor:Marko Jurič
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.