screenshoot

‘UBIO PA OŽIVIO’ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Koji trik OVAJ ODVJETNIK čuva za obranu Todorića?

Autor: Snježana Vučković

Ugledni beogradski odvjetnik Zdenko Tomanović, poznat po brojnim kontroverzama vezanim uz svoj posao, ali i po obrani Slobodana Miloševića, srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, šefa srpskog podzemlja „Joce Amsterdama” i još mnoge moćne klijentele, navodno je angažiran i od hrvatskog odbjeglog tajkuna, Ivice Todorića.

Ukoliko se ova vijest pokaže istinitom, a po posljednjim informacijama Todorić je ovih dana viđen u Miškovićevom uredu, tada treba priznati da je s obzirom na uspjehe ovog odvjetnika, njegov izbor sasvim logičan.

Svi Tomanovićevi potezi prilikom obrane Slobodana Miloševića


Miroslav Mišković je, naime, prilikom suđenja Slobodanu Miloševiću u Haagu, činio sve kako bi klijent kojeg je zastupao zbog bolesti bio otpremljen u Rusiju. Odvjetnik koji je već do tada bio poznat po brojnim kontroverzama, u to se vrijeme morao braniti od glasina koje su tvrdile kako Miloševića truje njegov odvjetnički tim osobno i to s ciljem da ga se „zbog pogoršanja zdravstvenog stanja” premjesti iz haških zidina u medicinski centar Bakuljev u Moskvi.

Ubrzo nakon što Slobodan Milošević s odvjetnicima nije uspio u svom naumu prebjega u Rusiju, svijet je obišla zbunjujuća i vrlo nedefinirana vijest o njegovoj smrti. Najprije je javljeno kako je pronađen obješen u svojoj ćeliji, a zatim je službeno priopćeno da je smrt nastupila kao posljedica infarkta, no najglasnija teorija (koju svakako možemo svrstati u red teorija zavjere) jest ona da je Milošević otrovan. Isprva se upiralo prstom u haške čuvare, a zatim se najozbiljnije počelo teretiti Miroslava Miškovića za trovanje vlastitog klijenta kako bi se izbjegla jedna od najsramotnijih presuda za ratni zločin u novijoj povijesti koja bi na Srbiju bacila neisperivu ljagu.

Inscenirao smrt trovanjem?

No, teorija koja je najživopisnija ostala do danas, jest da je odvjetnički tim trovanjem inscenirao smrt Slobodana Miloševića te mu tako osigurao slobodu, a tome (ma što mi mislili o tome) brojni dokazi idu u prilog.

Naime, kao što smo već rekli, uzrok Miloševićeve smrti bio je infarkt i utvrđen je tek dan kasnije, poslije izvršene obdukcije u kojoj su pored nizozemskih liječnika sudjelovali i ruski te patolozi s Vojnomedicinske akademije iz Beograda, pukovnici Srbislav Ilić i Ivica Milosavljević. S njihovim obdukcijskim nalazom odmah su se složile vlasti u Srbiji, organiziran je hitan transport i žurni pokop.

Službeni nalaz patologa nikada nije službeno objavljen, a upravo je nevjerojatna činjenica da imena i adrese patologa s VMA (pukovnika Ilića i Milosavljevića) nema u niti jednom imeniku i adresaru u Srbiji. Četiri mjeseca prije iznenadne smrti Miloševića je u Haagu pregledao liječnički tim od troje specijalista – kardiolog iz Francuske, specijalist za krvne žile iz Rusije i otorinolaringolog iz Beograda koji je na suđenju bio svjedok Miloševićeve obrane. Oni su s odvjetnikom Miroslavom Miškovićem, predložili da Milošević ode na pregled u Rusiju u poznati specijalistički institut Bakuljev, ali sudsko vijeće je to krajem veljače odbilo. Nekoliko dana kasnije Milošević je navodno umro, a indikativno je i to da je Borislav Milošević samo nekoliko dana nakon bratove smrti otišao u Moskvu na Institut Bakuljev.
Koji trik čuva za Todorića?

Nizozemski zatvorski liječnik je dva tjedna prije smrti u krvi Miloševića našao trag lijeka rifampicin koji snižava efekt lijekova protiv visokog tlaka koje je i inače koristio. Toksikološko supervještačenje Instituta za sudsku medicinu Univerziteta u Bonu je otkrilo prisustvo još jednog lijeka „droperidola“, koji prema objašnjenju farmaceuta spade u grupu antipsihotika, a koji ljudski organizam može dovesti u stanje potpune obamrlosti, neke vrste dubokog sna – nalik smrti. Droperidol se proizvodi u Francuskoj, a jedan od liječnika koji su pregledali Miloševića bio je upravo iz Francuske. Ovome treba dodati i činjenicu da su zatvorske kamere (službeno tumačenje) bile isključene u vrijeme kada je Milošević navodno umro.

Budući da je Milošević pokopan na prilično neobičnom mjestu, budući da nitko nije vidio njegovo mrtvo tijelo (osim službenih patologa i odvjetnika Miroslava Miškovića) i s obzirom da njegov grob danas nitko od njegove obitelji i najbližih suradnika uopće ne obilazi, mnogi analitičari lika i djela Slobodana Miloševića vjeruju da on i danas, kao i cijela njegova obitelj (supruga, kći, sin i brat) živi u Rusiji.
Znakovito je, a to valja napomenuti, da nitko nikada nije tražio ekshumaciju kojom bi se sve te teorije jednom zauvijek – srušile ili potvrdile.

Bilo kako bilo, činjenica je da budućeg odvjetnika Ivice Todorića i bivšeg odvjetnika Slobodana Miloševića u određenim krugovima bije glas „svemogućeg odvjetnika” koji je Miloševića „ubio pa oživio”. Za kojim će metodama posegnuti u „slučaju Todorić” i na koji će ga način spasiti osude, teško je predvidjeti. Iako je za pretpostaviti da štovatelji urote i zavjere već imaju svoju teoriju.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.