fbpx

Tijanić je bio preglup za srpskog Goebbelsa: ‘Svi su Srbi četnici, sem Srba koji tvrde da su svi Srbi četnici’

Autor: I. D.

Tijanić je obožavao Tita. Kada je prošlo Titovo doba, obožavao je Miloševića. Odlaskom Miloševića obožavao je Koštunicu.

Nekada u Miloševićevo vrijeme, Aleksandar Tijanić bio je ministar “informisanja”. To u prijevodu znači da je novinar Tijanić, “informisao ceo svet” o strašnoj pogibelji Srba, onako nejakih i nenaoružanih od ustaša. Zvali su ga srpski Goebbels, iako niti je bio toliko inteligentan, niti toliko domišljat kao Goebbels. Goebbelsa i danas proučavaju kao propagandni i inovativni stil, a legendarna rečenica o ponavljanju više puta laži koja se pretvara u istinu je i danas vodilja vodećih manipulatora svijeta. Iza Tijanića su ostale samo “sileđijske misli” i riječi primjerene kočijašu. Više bi Tijanić ličio na Mihaila Suslova po političkom opredjeljenju, nego što se može nazivati Goebbels. Ali i on je bio prepametan za sirovinu Tijanića.

Nesvršeni student novinarstva i vrlo markantna ulizica obilježio je srpsko prizemno novinarstvo, koje kada nije imalo argumenata nazivalo je sugovornika ‘đubrad’, ‘smeće’ i sličnim epitetima. To je bio Tijanić, car spskog informativnog prostora zadnjih dvadeset godina. Zagadio ga je svojim egom i prizemnim prostaćenjem, da se ničime niti sada to ne može izbrisati. Umjesto prijezira, NOVA TV ga predstavlja kao značajnog i eminentnog novinara. U čemu? Prostačenju?

Tijanić je obožavao Tita. Kada je prošlo Titovo doba, obožavao je Miloševića. Odlaskom Miloševića obožavao je Koštunicu. Takav je bio nesvršeni student novinarstva. Uvijek uz vlast. Dijelio je packe svima u zaštiti svoje bezobzirne osobnosti. Poznata je njegova provala da je Milošević u politici ono što je Van Gogh u slikarstvu. Za tu si glupost nitko nije odrezao uho. Još veća glupost izrečena od njega je da ako preživi Đinđić, onda neće Srbija! Nešto prije ubojstva Đinđića.


Sin četnika koji je kameleonski postao partizan, stopama oca znao je mijenjati gospodare vrlo često, samo da bi sebi osigurao novac za opstanak. Opstanak je značio milijunski konto na banci, stanovi i slične sitnice.

Najbolje ga ipak opisuje rečenica kako su novinari sebi umislili da su golobovi koji mogu srati po svakome.

I kod nas je pisao, a Slobodna Dalmacija bila je najveći njegov izazov. Danas Ante Tomić, nekada Tijanić. Slobodna nikada nije bila slobodna.

Tijanić se volio baviti mržnjom. Ona je bila njegova duševna hrana. Izazvati protivnika vrijeđanjem stvara kod njega posebni značaj, a novinstvu novu temu. Onako blagotelećeg pogleda i prostačkog glasa više je ličio na lika iz filma “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, nego što je bio vodeći novinar Srbije. Srbija očito i u novinarstvu ima šizofreniju kao opis posla.

Završno možemo reći njegovu misao:

“Svi su Srbi četnici, sem Srba koji tvrde da su svi Srbi četnici”.
Autor:I. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.