flickr

Što se STVARNO zbiva dok traje sezona kiselih krastavaca? Ja ću vam reći

Autor: Marin Vlahović

Odgovornost, za pisanje o nebitnim stvarima je prije svega na nama novinarima, ali i na čitateljima, jer vjerovali ili ne, tekstovi o Severini i sličnim individuama se odlično čitaju

Sezona kiselih krastavaca je izraz koji se upotrebljava za ljetni period kada naizgled sve aktivnosti staju i nema mnogo važnih vijesti, pa se onda trivijalnim događajima daje važnost i o njima se izvještava javnost, kao da se radi o bitnim vijestima. Termin je prvi upotrijebio jedan naš pokojni novinar, i to u vrijeme kada je ova profesija bila na mnogo višem nivou.

Danas sezona kiselih krastavaca traje zapravo cijele godine, samo što se u ljeto intenzivira, i onda dolazi do zasićenja takvim objavama.

Odgovornost, za pisanje o nebitnim stvarima je prije svega na nama novinarima, ali i na čitateljima, jer vjerovali ili ne, tekstovi o Severini i sličnim individuama se odlično čitaju.

Posljednjih dana se baš zahuktala ova sezona kiselih krastavaca. Počelo je onim kuharom iz Master Chefa i njegovim opanjkavanjem restorana u kojem se nažderao, slijedio je odgovor, zatim bloger Krule, pa Šimleša i Bačićka, Dikan s novom curom, Nives Celzijus… Samo se redaju, kao na tvorničkoj traci i čini se da im nema kraja. Što se mene tiče, sezona je gotova. Nema više.

I onda o čemu pisati?

Sad ću vam reći.

Pa o onom što se stvarno događa. A vi ako želite čitajte i saznajte, ako ne, siguran sam da ima dovoljno kiselih krastavaca za svačiji ukus.
Nekidan je predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio našu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na LNG projekt na Krku koji je od strateške važnosti za Ameriku, Europsku Uniju i samu Hrvatsku. Tko posjeduje dnevnike Franje Tuđmana može tamo pronaći i njegov komentar vijesti iz tadašnjih novina prije više od trideset godina gdje se spominje kako su Amerikanci odustali od izgradnje LNG-a na Krku. Dakle priča je starija od hrvatske neovisnosti i čitava stvar je otišla toliko daleko da je Trump osobno pozvao na red našu predsjednicu i Vladu jer se projekt i dalje koči. I nikom ništa. Niti jedan suvisli komentar o tome u medijima. Umjesto toga, recikliraju se stare vijesti o LNG-u, gomila floskula o strategiji, interesima i tako dalje. Rusima izgradnja LNG-a nije u interesu i tu se svakako sukobljavaju strateški i ekonomski interesi vodećih svjetskih sila, ali oni nisu jedini koji ne žele realizaciju ovog projekta koji bi po svim pokazateljima trebao dovesti do smanjenja cijene plina u Hrvatskoj od barem 20%.

To je ušteda za sve nas, osim za gospodina na ovoj slici.

Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

Njegovo ime je Pavo Vujnovac, i on je bivši konobar. Jel vam lijep? Pavao voli novac, kockanje, lexuse i dobru klopu. On je vlasnik Prvog plinarskog društva iz Vukovara s čistom dobiti koja se mjeri u milijardama kuna godišnje. Posao je lagan i svaki idiot bi ga mogao raditi. Pavo ima ugovor s Gazpromom i Rusima od kojih kupuje plin i onda taj isti plin prodaje našim plinarama. Ukratko, on prodaje Hrvatskoj plin. Meni, vama, svima nama. On živi od nas, i to jako dobro ako smijem primijetiti.
Pitate se zašto država odnosno gradske plinare i javne tvrtke same ne kupuju plin? Razlog je jednostavan. Kad bi to činile, onda bi Pavo ostao bez posla i sve te milijarde kuna dobiti ne bi se mogle dijeliti političarima i političkim strankama. Zbog toga je plin mnogo skuplji nego što bi trebao biti, ali koga briga kada se kod nas svi i dalje svađaju oko partizana i ustaša, vjernika i nevjernika…

Sramotno je da nikome nije palo napamet prosvjedovati ispred Vlade i Prvog plinarskog društva radi ozakonjenja guljenja kože građanima. Zar bar ovo nije pitanje oko kojega bi se svi, neovisno o svjetonazoru i političkim uvjerenjima trebali složiti?

Sabina Škrtić, zamjenica bivšeg ministra Vrdoljaka nakon pada Milanovićeve Vlade odmah se zaposlila u PPD-u. Dobila je ogromnu plaću, bonuse, službeno vozilo, a to je samo nagrada koja se odmah vidi. O Vrdoljakovom dobitku iz cijele priče, može se samo nagađati. Ako ništa, navodno mu je bar otpisan raniji kockarski dug. Ali ne treba se ljutiti na Pavu jer on samo radi to što radi zato jer mu je to omogućila država.

Nije kriva ni država, jer smo joj mi ovakve stvari dopustili. Prosvjedujemo oko svega i svačega, vodimo ideološke ratove dok nam doslovno gule kožu. Bavimo se formom države umjesto njenim stvarnim sadržajem. Postali smo pasivni promatrači vlastitih života. Hrvatskom vladaju beskrupulozni i amoralni tipovi koje ne poštuje ni Istok, ni Zapad. Javno poduzeće LNG Hrvatska postoji godinama, ima svoj budžet, direktora, zaposlenike. Jedino nema LNG-a! (liquid, natural gas) Ne usuđujem se uopće ulaziti u priču koja je velesila lošija za Hrvatsku. Sasvim sigurno, i jedni i drugi gledaju prije svega vlastiti interes stoga ne bi bilo loše da ih bar u tom segmentu oponašamo. Izgradnja LNG-a znači jeftiniji plin, dakle niže račune za grijanje što može pomoći sirotinji da lakše preživi zimu. Ali to ne paše Pavi Vujnovcu.

A realnost je takva da dok mi pokušavamo odlučiti tko je u pravu, Šimleša ili Lidija Bačić, Vujnovac je taj koji će odrediti cijenu našeg plina. Uživajmo u sparini i vrućini dok možemo jer zima će doći prije nego što mislimo, a nama, pošto smo „pizde“, preostat će jedino da se smrznemo…

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.