Edina Zuko/PIXSELL

Što bi na povike u Glini protiv komemoracije žrtava rekao kardinal Alojzije Stepinac?

Autor: Marin Vlahović

Onima koje ove razlike nisu jasne neka se podsjete na pismo kardinala Alojzija Stepinca poglavniku Anti Paveliću

Odmah nakon proslave takozvanog „ustanka u Srbu“ Milorad Pupovac i predstavnici civilnih udruga poput Vesne Teršelić iz „Documente“ otišli su u Glinu na komemoraciju žrtava ustaškog zločina nad Srbima koji se u Glini odvijao u više etapa između svibnja i kolovoza 1941. U očima dijela Hrvata obje manifestacije imaju isti velikosrpski predznak, iako se u stvarnosti radi o događajima koji su po svom karakteru, kao i krajnjem ishodu, potpuno različiti. Tu distinkciju je nužno napraviti jer u pitanju je civilizacijski iskorak koji je domoljubnoj Hrvatskoj potreban, da bi jednom za sva vremena dokazali, kako nismo mi ti koji mrzimo, nego se protiv mržnje borimo. Dakle „ustanak u Srbu“ je bio divljanje četničkih hordi i partizana, uz potporu fašističke Italije, tokom kojeg je na zvjerski način ubijeno tisuće Hrvata i Muslimana. Zločin u Glini je nešto drugo. Radi se o likvidaciji srpskih stanovnika Banije, kao i drugih dijelova tadašnje NDH, iz kojih su Srbi dovođeni na stratišta, poput Like i Korduna. U pitanju je bio čin osvete za zločine nad Hrvatima u fašističkoj tvorevini Kraljevini Jugoslaviji.

Onima koje ove razlike nisu jasne neka se podsjete na pismo kardinala Alojzija Stepinca poglavniku Anti Paveliću: „Upravo sam dobio vijest da su u Glini ustaše strijeljale 260 Srba bez ikakve istrage i suda. Znam da su Srbi u ovih dvadeset godina svoje vladavine počinili ozbiljne zločine. Ali ipak nalazim da je moja biskupska dužnost da dignem glas i kažem da katolički moral to ne dozvoljava; Zato vas molim da poduzmete najhitnije mjere na čitavom teritoriju NDH da nijedan Srbin više ne bude ubijen, dok njegova krivnja ne bude dokazana, tako da bude očigledno da on zaslužuje smrt. Inače, ne možemo računati na blagoslov neba, bez kojeg smo prokleti. Nadam se da mi nećete zamjeriti zbog otvorenih riječi.“

Ovaj citat predstavlja samo jednu u nizu intervencija koje je blaženi kardinal Alojzije Stepinac poduzimao protiv represalija nad Srbima. Ako mislite da su zločini nad Srbima opravdani, dobro promislite o tome kakav ste katolik. Ono što je vezano uz zločin u Glini sporno nije sam zločin, već brojke koje se spominju. Srpskoj propagandi nikada nisu bile dovoljne stvarne žrtve i zato su ih uvijek multiplicirali i time stvarali temelj za buduće zločine nad Hrvatima. Ali negirati sam događaj je besmisleno. Jedna stvar je zabraniti proslavu četničkih zločina pod krinkom antifašizma, a sasvim druga braniti pravo bilo koga, pa tako i Srba, da komemoriraju svoje žrtve iz drugog svjetskog rata. Zapitajmo se uostalom, što bi na povike u Glini protiv komemoracije žrtava, rekao kardinal Alojzije Stepinac?

 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.