fbpx

Predsjedniče, prezirem Vas jer vrijeđate žrtve totalitarizma i hrvatske domoljube!

Autor: Vladimir Gredelj

U danima koji slijede saznat ćemo imamo li u Hrvatskoj demokraciju, koja funkcionira i onda kada to onima na vlasti ne odgovara.

Gospodine predsjedniče, odgovarajući na pitanja gospođe Danice Ramljak, između ostalog ste javno izjavili: “Demokracija je stanje u kojem političari ne mogu ni sanjati da ih politička moć štiti od obaveze odgovora na javno postavljena pitanja o važnim temama.” O, kako to gordo zvuči!

Polazeći od Vaše često spominjane izjave da ste Vi predsjednik svih građana Hrvatske ostao sam u nemalom čudu. Naime, u prigodi nedavne predizborne posjete Bjelovaru, netko od novinara Vas je zamolio da prokomentirate moje obraćanje Ustavnom sudu RH u vezi Vašeg protuustavnog ponašanja i moju kaznenu prijavu DORH-u zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Odgovor ste otklonili u tipično Mesićevskoj maniri ustvrdivši da sam “šaljivdžija” i da od mene očekujete još “šala”. Način i manira me ne čude jer puno je sličnosti između Vas i Mesića, a naročito u neskrivenoj ljubavi prema Titu i razumijevanju spram njegovih zločina. Odnos prema meni također ne začuđuje, jer nije Vam prvi put da me pokušavate uvrijediti i omalovažiti. Čudi me međutim, da samo nekoliko dana nakon toga skačete sami sebi u usta, pričajući velike priče o demokraciji i poštovanju svojih građana.


Naime, nije mi jasno gospodine predsjedniče, što da zaključim iz takvog Vašeg ponašanja? Da ste lagali kad ste odgovarali Danici Ramljak, da ja za Vas nisam građanin RH ili da za Vas svi građani RH nisu isti? Ili jednostavno smatrate do ova tema ne spada u red društveno važnih? Svjestan sam da je moje pitanje neugodno, za Vas provokativno i optužujuće, ali s obzirom na europske standarde slobode mišljenja, više je no dopustivo, a s obzirom na Vaše ponašanje, krajnje legitimno. Na kraju, jeste li svjesni da bistu druga Tita u Uredu predsjednika RH, nemali broj ljudi u Hrvatskoj doživljava kao vulgarnu provokaciju i uvredu? Činite li to možda baš zato? Kad već Matoševski rečeno, toliko blebećete o pravdi i demokraciji dati ću vam jedan primjer iz američke demokracije, a radi se o slučaju paljenja američke zastave na javnom mjestu u kojem Vrhovni sud SAD-a u konačnici postupka oslobađa optuženog s obrazloženjem “… da je to zastava i onih koji je preziru …”.

Vjerujem da uviđate sličnost. Po tom poučku dakle, čak i ja koji Vas prezirem zbog toga što odnosom prema Titu teško vrijeđate dostojanstvo ogromnog broja žrtva totalitarnog režima i njihovih obitelji, te hrvatske branitelje, kao građanin imam pravo očekivati Vaš odgovor i svako poštovanje, koje mi garantira Ustav. Naime, one koji Vas preziru voljeti ne morate. No, poštovati morate!

Kao poznatom hrvatskom šaljivđiji, ostaje mi zapitati se, kako demokraciju shvaćaju gospođa Jasna Omejec predsjednica Ustavnog suda i Dinko Cvitan, Glavni državni odvjetnik, i s tim u vezi drže li ova gospoda da hrvatski građani prije izbora imaju pravo znati, je li jedan od kandidata na izborima za predsjednika RH, antieuropski, necivilizirani antidemokrat i posljednje uporište totalitarizma u ovom djelu svijeta.

Želim vjerovati da ih činjenica da je aktualni predsjednik Josipović u kampanji neće obeshrabriti da obave svoju dužnost jer na kraju krajeva, ove dvije visoke institucije imaju dužnost djelovati sukladno Ustavu RH u interesu svih, a ne u interesu pojedinca, pa bio on i predsjednički kandidat. U suprotnom, ozbiljno bi narušili ugled koji su godinama teškom mukom gradili vračajući povjerenje građana u institucije sustava. Posebno ohrabruje izjava Dinka Cvitana povodom pokretanja kaznenog postupka i hapšenja Milana Bandića da on nije dužan politiku gonjenja prilagođavati kalendaru izbora! Bravoooooo! Zbilja neovisno i demokratski. U danima koji slijede saznat ćemo imamo li u Hrvatskoj demokraciju koja funkcionira i onda kad to onima na vlasti ne odgovara ili se Williamu Engdalu s pravom diže kosa na glavi, a Bandiću ona stvar, na spomen riječi – demokracija.

Autor:Vladimir Gredelj
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.