Život na vagi/Facebook

Pravi ‘Život na vagi’: Dok se vlast i buržoazija debljaju, narodu se preporučuje gladovanje!

Autor: Marin Vlahović

U prvoj epizodi nove sezone „Života na vagi“ natjecatelji su u roku od sat vremena morali napuniti bazen s vodom. Nakon te radne akcije, koja za većinu kandidata predstavlja ekstremni napor i zdravstveni rizik, kao nagradu su im omogućili kupanje u tom istom bazenu. Normalno, radilo se o klasičnoj obmani jer čim su pretili kandidati ušli u bazen, istisnuli su više od pola vode van. Isto bi se dogodilo i da je u bazen pušten nešto veći broj mršavih ljudi, ali koga briga što je bazen malen, poanta je u tome da se debele ljude izvrgne javnom ruglu i poniženju.

Neki debeli gadovi

Kao glavni motiv za ulazak u ovaj show, većina kandidata nije navela samo nezadovoljstvo svojim izgledom, nego i materijalna pitanja, odnosno, percepciju potencijalnih poslodavaca koji ne žele zapošljavati debele ljude. Radi se o čistoj diskriminaciji, ali nikoga za to nije briga jer debeli zasad nemaju lobi koji ih predstavlja. Doduše, postoje neki debeli gadovi u odijelima i kravatama koji su iznimno moćni, ali njihova je debljina za druge nevidljiva. Dapače, kilogrami i trbušine koje se prelijevaju preko remena u njihovim slučajevima simboliziraju moć. Jesi vidio našeg župana kako se udebljao? Da, očito uspješno vodi Županiju, žderući na trošak proračuna po najskupljim restoranima, komentiraju građani među sobom, ali ujedno i strahuju od takve moći koja beskrupulozno proždire sve pred sobom, od hrane do javnih sredstava i imovine.

Bivši ministar, čovjek impozantne veličine, tjelesne mase između 150 i 200 kilograma ponosno korača gradom u kojem živi, a građani ga sluganski pozdravljaju. Nitko mu ne viče da je debela svinja, niti mu se itko ruga. A bio je debeo čitav život. Postavlja se pitanje: ako su debeli diskriminirani, kako je onda netko poput njega dogurao tako visoko u politici? Ne radi se ni o kakvom međunarodnom stručnjaku ili kadru školovanom u inozemstvu, već o klasičnom stranačkom vojniku, u najboljem slučaju osobi prosječnog intelekta i smanjenog radnog kapaciteta. Odgovor je veoma jednostavan. Ako ste dio partije, lijeve ili desne struje struktura koje kolokvijalno označavamo terminom „Udba“, onda uistinu nije važno koliko ste visoki, niski, debeli, mršavi ili fizički odbojni. Bitno je samo da ste „njihovi“. Stoga mi nije jasno zbog čega se oni jadnici pate i trpe maltretiranja u „Životu na vagi“. Do posla i udobne fotelje može se doći i bez dobrog izgleda. Sve što trebate je članska iskaznica i jak želudac.

Licemjerno društvo

Čini se da svi debeli ljudi, usprkos tome što mogu svašta pojesti, takav želudac ipak nemaju. Zato za njih nema posla, sve dok ne smršave nakon tri mjeseca nacističkog režima kojega provode navodni stručnjaci i treneri. Tijekom tog programa prijete im i batinama ako se usude odustati, jer takvi debeli, osim ako ne uđu u Sabor, nikada neće dobiti moć i poštovanje ovog licemjernog društva. U ovom showuu, koji krši niz ljudskih prava posebno su bizarni ciljevi koje se postavlja pred pretile kandidate. Naime, u prvoj emisiji svaki je od njih stao na vagu, a nepoznati im je stroj tobože izračunao kolika bi treba biti njihova težina. Muškarac visok otprilike 190 centimetara trebao bi po tom programu smršaviti na čak 67 kilograma. Od svih kandidata niti jedan nije dobio preporuku kako bi se trebao spustiti na mršavih 75 kilograma, što je ispodprosječna težina za zdravog muškaraca. Ne, to više nije dovoljno za novi hrvatski standard.

Prosječan građanin mora težiti što manje, kako bi manje jeo. Idealan bi Hrvat trebao imati pedesetak kilograma i jesti prežganu juhu i stari kruh. Onda se ne bi žalio na slaba primanja, a ostatak novca mogao bi uplatiti državi za razne poreze, namete i komunalije. Dosta je bilo debele sirotinje. Televizija nam poručuje da si debljinu ne mogu više svi priuštiti. Dok se vlast i buržoazija debljaju, građanima se preporučuje gladovanje.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.