fbpx

Podržava li i Josipović kao Josip Leko četničku granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag

Autor: Vjekoslav Krsnik

Predsjednik Republike Ivo Josipović ne odustaje od svoje „crvene“ ideološke pozicije, iako bi po Ustavu trebao voditi računa da je predsjednik svih građana Hrvatske i da u svojim političkim ocjenama i procjenama ne bi smio biti pristran a pogotovo ne isključiv. Upravo je takvo stajalište zauzeo u izjavi koju je dao novinarima na međunarodnoj konferenciji „Dani kriznog upravljanja“, održanoj prije dva dana u Zagrebu.

Upozorivši na mikrokrize i njihove opasnosti, male ekscese koji mogu imati ozbiljne posljedice i dovesti do društvenih kriza, predsjednik Josipović je po svojem ideološkom izboru, što je za dužnost koju obnaša jednostavno nedopustivo, podsjetio na nasilno skinutu zastavu srpske nacionalne manjine, na kamenovanje džamije u Rijeci i krvavi sukob navijačkih skupina Torcide i Armade.

Prema članku 94. Ustava Predsjednik Republike brine se za redovito i usklađeno djelovanje, te za stabilnost državne vlasti, te odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. U skladu s tim on ima pravo i dužnost da reagira na pojave u hrvatskome društvu koje ugrožavaju stabilnost državne vlasti, ali i na pojave koje dovode u pitanje neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske. U tom smislu on je iskoristio prigodu na međunarodnoj konferenciji koja se bavila kriznim upravljanjem i skrenuo pozornost na, po njegovom mišljenju, pojave koje se mogu podvesti pod pojam mikrokrize. Načelno u tom njegovom reagiranju nema ništa lošeg, ali je loše to što predsjednik Republike, koji je svojedobno izjavio da će cijela Hrvatska postati crvena, selektivno bira događaje i pojave koji mogu imati ozbiljne posljedice i dovesti do društvenih kriza.

Počnimo s prvom njegovom opaskom koju je podveo pod pojam mikrokrize i opasnost koju one mogu imati po posljedicama i dovođenja do društvene krize. Radi se o nasilnom uklanjanju, kako on kaže 'zastave srpske nacionalne manjine' u Hrvatskoj. Predsjednik Josipović umjesto da ispita cijeli slučaj za što ima cijeli aparat iza sebe služi se manipulacijom. U Krnjaku na općinskoj zgradi bila je izvješena državna zastava Srbije s grbom, a ne zastava srpske nacionalne manjine koja se sastoji od tri boje, ali bez grba. Po svjedočenju predsjednika općine Krnjak ta zastava tu visi još od 2004. godine i navodno nikome nije smetala, iako je kao takva i te kako trebala smetati, jer je njezino isticanje protuzakonito. Međutim kako u Krnjaku žive pretežito pripadnici srpske nacionalne manjine, isticanjem srbijanske državne zastave oni taj dio smatraju sastavnim dijelom Republike Srbije, što ne samo da je gruba provokacija nego je simbolički napad na neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske. O tome je predsjednik Republike trebao voditi računa, a ne prihvaćati novomemorandumsku politiku pripadnika srpske nacionalne manjine koju ne mogu prihvatiti Hrvatsku kao svoju domovinu. Ako se još prisjetimo da je predsjednik Josipović na tvrdnju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da je Vukovar srpski grad, izjavio podanički da je Vukovar grad u kojemu žive Hrvati i Srbi, onda se ne treba čuditi da u Krnjaku predsjednik Josipović tolerira srbijansku državnu zastavu, pa se može postaviti sasvim logično pitanje: podržava li predsjednik Josipović kao i predsjednik Sabora Josip Leko četničku granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag? O tome bi se predsjednik Josipović trebao konačno jasno i odrešito izjasniti, a ne muljanjem manipulirati s javnošću, a da ne spomenemo kako bi o predsjednikovim izjavama kad je u pitanju cjelovitost Republike Hrvatske netko u Saboru trebao postaviti pitanje. Naravno to se najmanje može očekivati od zastupnika Kukuriku koalicije, ali gdje tu saborska oporba?


Sasvim je u redu da predsjednik Josipović osuđuje kamenovanje nove džamije u Rijeci, ali predsjednik kao i veći dio medija koje on kontrolira potpuno zatvara oči pred agresivnim napadima militantnih ljevičara na volontere koji su prikupljali potpise građanske inicijative 'U ime obitelji'. Znači li to da predsjednik Josipović odobrava te napade, a radilo se o čak 50-tak u cijeloj Hrvatskoj, ali upozorava na izolirane incidente u Krnjaku i Rijeci. Pri tome u Krnjaku veći eksces predstavlja da je na općinskoj zgradi devet godine visila državna zastava druge države a ne srpske nacionalne manjine, nego što su to učinili navijači Torcide koji su pravdu uzeli u svoje ruke, jer su u ovom slučaju zakazali organi vlasti. Predsjednika na temelju ovog slučaja treba podsjetiti da minikrize mogu proizvesti veću društvenu krizu upravo stoga što ne funkcionira pravna država, kao što je to bio slučaj sa srbijanskom državnom zastavom u Krnjaku. On je na to upozorio riječima da pravovremenom društvenom reakcijom na svim razinama možemo spriječiti efekt generiranje predkriznog stanja u kojemu se stvara potencijalno opasna situacija. U Krnjaku je s tobožnjom zastavom srpske nacionalne manjine upravo izostala društvena reakcija, pa je nasilnim činom Torcide demonstrirana pojava predkriznog stanja.
Iz svega se može zaključiti da predsjednik Republike ne obavlja savjesno i dosljedno svoju dužnost u skladu s Ustavom, pa po svojim postupcima i izjavama i sam generira u javnosti predkrizno stanje niskog intenziteta. To se najočitije izražava u njegovoj uporno popustljivoj politici prema Srbiji i rješavanju neriješenih problema iz Domovinskog rata.

Autor:Vjekoslav Krsnik
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.