Sanjin Strukic/PIXSELL

Plenković Hrvatsku stabilno vodi u propast!

Autor: Marin Vlahović

Američki strvinarski fond KnightHead je prije nekoliko mjeseci Agrokoru posudio 480 milijuna eura. Temeljem tog uloga on sada potražuje jednu milijardu i šezdeset milijuna eura. Taj će se iznos uvećati za kamate i sve druge troškove koje će KnightHead fond imati prilikom naplate svojih potraživanja. Ugovor s fondom KnightHead potpisao je i inicirao Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor. Doduše, premijer Plenković se u posljednje vrijeme polako i gotovo neprimjetno distancirao od Ramljaka pa je tako nedavno napomenuo kako je Ramljaka na funkciju povjerenika koncerna Agrokor imenovao Trgovački sud, a ne on ili Vlada Republike Hrvatske.

Rusi su prvo prevareni

Što zapravo znači ovakav ugovor i postoji li itko zdrave pameti u ovoj zemlji tko misli da se tu ne radi o prljavom i kriminalnom poslu? Koji pojedinac ili organizacija na svijetu može posuditi novac, a garantirati vraćanje dvostrukog ili čak trostrukog iznosa, osim ako se ne radi o trgovcima drogom? Koliko znamo, Plenković i Ramljak nisu balkanska verzija Pabla Escobara i Medelinskog kartela. Zato trebamo postaviti pitanje na osnovu kakvih egzaktnih računica i projekcija budućnosti Agrokora je sklopljena ova pogodba? Nema sumnji da su Rusima ponuđeni isti uvjeti kao i sumnjivcima iz KnightHeada, Sberbank bi nastavio s kreditiranjem kompanije, uz zasigurno niže kamate. Ali Rusi su prvo prevareni, a onda i potjerani na kraj vjerovničkog reda. S druge strane, Plenković hladnokrvno izjavljuje kako ih se o svemu uredno obavještava.


Nakon što je država preuzela upravljanje Agrokorom poslovni su se rezultati dodatno srozali. Poražavajući podatci svjedoče o tome kako je Agrokor odgovornije i bolje od države vodio i sam Ivica Todorić, koji je izgleda odlučio čitavu Hrvatsku uvući u međunarodnu pravnu bitku s nesagledivim posljedicama. Cijeli proces trajat će desetljećima, što znači da će najodgovorniji za ovaj fijasko, dakle Plenković i njegova Vlada, te glavni operativac Ramljak kad nastupi konačni pravni i financijski rasplet, već uživati u svojim povlaštenim mirovinama i provizijama za uspješno lobiranje i konzultiranje. Normalno, Amerikanci nemaju toliko strpljenja, stoga im je iz Agrokora već isplaćeno 268,8 milijuna eura, što je više od pola kredita KnightHeada. Tu je informaciju iz Agrokora dobio jedan medij na izravan upit upravi koncerna. Iz Agrokora su također javili da isplaćuju i druge vjerovnike po tom svom „roll up“ model.

Muke po državnom proračunu

Fora su ti strani izrazi iz poslovnih škola i s menadžerskih kavica u Green Goldu, ali i najveći idiot s tri razreda škole može shvatiti kako je posuđenih 480 milijuna eura uz očekivani, odnosno osigurani povrat od milijardu i šezdeset milijuna eura, plus svi troškovi, financijska pogodba koja se kosi sa svakom logikom. Dok se građani kolju oko toga tko više opterećuje državni proračun, branitelji, Crkva, civilno društvo ili korisnici partizanskih mirovina, nekakvi tipovi koji  sjede u Hong Kongu, a registrirani su kao „Madison Pacific Trust Limited“ će zaraditi čistih 600 milijuna eura, zato jer im je to omogućio državni činovnik čiju plaću osiguravaju porezni obveznici.

Atmosfera u državi je katastrofalna, a Plenković nam stalno prodaje jednu te istu priču o stabilnosti. Hrvatska je uistinu na stabilnom putu u propast i nikakve opcije spasa nema na vidiku. Od nas novinara očekuje se da budemo pametni, duhoviti, analitični te da pišemo s mjerom i ne pretjerujemo, odnosno ne dižemo pretjerano tenzije. Ali što da, recimo, ja vama sada napišem o ovoj cijeloj priči zvanoj „Agrokor“? Sve je više ili manje svima jasno. Samo što ćemo sada? Kako i kuda dalje? Ima li uopće smisla pisati duhovite opservacije i satirično gledati na potonuće naše nacije? Na pustoš i silne dugove koju su političke elite i njihovi jataci ostavili iza sebe nama i našoj djeci u nasljedstvo? Spinovi, prezentacije i rječnik muljatora s Wall Streeta su novi alati stare priče o pljački. Mi smo ostali isti oni telci od prije tridesetak godina koji su se radovali demokratskim promjenama i sanjali o tome kako će imati svoju državu. Ako ništa drugo, makar su naši gospodari evoluirali. I dalje nas besramno kradu, ali su barem promijenili priču.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.