Plan za novi dan: Legalizacija izborne prijevare

Autor: Odlikaš

Istinabog, HDZ-ovo umijeće plaćeno je našim novcem koji se neselektivno dijelilo stranačkoj glasačkoj mašineriji, a kako su naši džepovi nakon godina pustošenja prazni, očito je da su „pjetlići“ došli na vlast u krivo vrijeme i morat će ovladati nekakvom crnom magijom misle li na njoj i ostati jer kupovanje socijalnog mira ovog puta neće proći.


Izbori su iza nas, formirana je nova Vlada, konstituiran novi saziv Sabora. Kako nam svakodnevica prilično zorno pokazuje kolika ruina je trenutno Republika Hrvatska, svi smo manje-više znali kakvo stanje u državi iza sebe ostavlja HDZ, iako su najveći pretendenti na naše povjerenje na ovim izborima kroz kampanju vrlo vješto zaobilazili temu teške situacije u zemlji govoreći kako ne mogu znati pravo stanje dok ne dođu na vlast i dobiju uvid u stvari. Takvom su retorikom, što se dalo predvidjeti, lagano odškrinuli vrata onome što se dogodilo samo dan nakon izbora – prijevari birača. HDZ-u se mora priznati jedno – znaju kako osvojiti vlast i na njoj se zadržati maksimalno dugo s obzirom na (ne)učinjeno za vrijeme mandata. Kukurikavci nisu dosad ovladali tim umijećem, ali očito je da im bahatost i egocentričnost koalicijskih prvaka nije stala na put da nauče neke stvari od mrskih rivala. Istinabog, HDZ-ovo umijeće plaćeno je našim novcem koji se neselektivno dijelilo stranačkoj glasačkoj mašineriji, a kako su naši džepovi nakon godina pustošenja prazni, očito je da su „pjetlići“ došli na vlast u krivo vrijeme i morat će ovladati nekakvom crnom magijom misle li na njoj i ostati jer kupovanje socijalnog mira ovog puta neće proći. Izgleda da HDZ ima monopol na šišanje ovaca, ali se i domišljata konkurencija dosjetila kako nas malo ošišati. Kad nam već ne mogu zagrabiti u džepove, odlučili su nas prevariti samo dan nakon izbora. To ni HDZ nije radio.

Od predizbornog „nema bolnih rezova“ do povećanja PDV-a, smanjenja plaća i mirovina te otpuštanja u javnom sektoru

Kukurikavci su uveli opasan presedan na domaću političku scenu i to toliko opasan da bi, ukoliko biračko tijelo ne reagira na pravi način, ovaj čin mogao dokusuriti ovu našu ionako labilnu demokraciju. Iako ni HDZ-ova obećanja nisu ispunjavana, a Sanaderova „jamstvena kartica“ dan danas služi kao pošalica, nikad se nije dogodilo da netko prije izbora priča jedno, a već dan nakon izbora nešto sasvim drugo. Radi se o čistoj izbornoj prijevari koju nam se pokušava proturiti kao nešto „normalno i očekivano“, jer svi su navodno znali da je stanje teško pa nova vlast smatra da ima pravo pričati bajke u kampanji, s obzirom na to da bi im ionako samo budala povjerovala. Svijest ljudi o trenutnom stanju nikome ne daje za pravo da ih zavarava i otvoreno laže kako bi pobijedio na izborima, a Kukurikavci su upravo to napravili. Prije izbora slušali smo priče o tome kako neće biti bolnih rezova, kako novca ima samo ga treba drugačije raspodijeliti, porezi će generalno ostati isti uz minimalne korekcije pojedinih stopa, dok umirovljenici ne moraju strahovati za svoje mirovine, a djelatnici javnog sektora mogu biti mirni jer revanšizma neće biti. Samo dan nakon izbora retorika je u potpunosti promijenjena, a predizborne priče su zgažene kao sve ono što se nađe na cesti kad je Čačić za volanom. Javnim prostorom počele su kružiti neke nove priče, one o bolnim rezovima, povećanju PDV-a, smanjenju plaća i mirovina te otpuštanjima u javnom sektoru. Laž je legalizirana.

Izađite na izbore i glasujte za bajku, a mi ćemo po svome jer, za razliku od glupog pučanstva, znamo što je najbolje za državu

Napuhanost i bahatost prvaka nove vlasti odavno je ušla u antologiju, a njihov urbanofašistički klijentelizam u odnosu prema ruralnim dijelovima Hrvatske i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine svima je dobro poznat. Ovolika razina samodostatnosti i bahatosti na našoj sceni nije viđena čak ni za vrijeme Sanadera koji je u ovoj državi bio poput Ramzesa. Obezvrijeđivanje glasa naroda i same suštine demokratskih izbora time što će se do izbora pričati jedno, a odmah nakon izbora nešto sasvim drugo, ovaj put je prošlo gotovo neopaženo jer smo dovedeni u situaciju da ne postoji stvarna politička alternativa Kukurikavcima nakon što je HDZ vladao onako kako je vladao. Jednostavno, ovi su mogli napraviti što god žele u kampanji i vlast bi im ionako pala u ruke jer nitko drugi nakon kraha HDZ-a na domaćoj sceni nije ni imao kapacitet voditi ovu državu. No takva teška politička realnost svejedno ne znači da smijemo dozvoliti legalizaciju čiste izborne prijevare jer ukoliko to postane praksa, izbori u ovoj državi više neće vrijediti pišljivog boba, a svatko će moći pričati što želi u kampanji i poslije provoditi nešto sasvim drugo, pozivajući se upravo na ovaj trenutni presedan. Političari moraju biti produžena ruka naroda, oni na vlasti i odabrani od strane tog naroda s punim legitimitetom za rad, nipošto zasebna klijentelistička kasta koja nas birače smatra totalnim idiotima pa si daju za pravo varati nas i raditi po svome. Jedna je stvar kad vladajuća stranka ili koalicija ne ispuni ono što je obećano u kampanji radi nesposobnosti, jasno je da takvi moraju biti kažnjen na izborima nakon odrađenog mandata, a sasvim je druga kad netko u izbornu utrku ulazi s premisom da će prevariti birače. Takvo što je skandal epskih razmjera koji u ovoj državi, prožetoj potpunom političkom apatijom i rezignacijom stanjem društva u globalu, prolazi nezamijećeno i možebitno nas uvodi u razdoblje u kojem će izbori kao festival demokracije biti do kraja obezvrijeđeni.

Dobar čovjek Silvano Hrelja

Postizborno ponašanje Silvana Hrelje, čelnika Hrvatske stranke umirovljenika, zorno prikazuje kako su ovi izbori doista bili „lijevo-liberalna prijevara s predumišljajem“. Naime, od svih stranačkih vojnika čije je guzice trebalo posjesti u udobne fotelje u novoj Vladi, jedino Silvano Hrelja i njegovi puleni iz redova „crvenih penzionera“ nisu imali osobnih ambicija. Njemu je dovoljno mjesto u Saboru. Zoran Milanović mogao je odahnuti s obzirom da nije morao dodatno širiti „štedljivu Vladu“ koja toliko štedi da ima nekoliko ministarstava više nego prethodna. Nedostatak Hreljinih ambicija dao bi nam naslutiti da se radi o divnom, skromnom čovjeku, dobričini koja odbija čak i ono što mu je prije izbora ponuđeno, a ne nekome poput Čačića koji bahato traži i ono što mu ne pripada (službeni vozači mu, hvala Bogu, pripadaju). No upravo suprotno, taj nedostatak osobne ambicije kod „dobrog čovjeka Silvana“ čini situaciju kristalno jasnom jer Hrelja ovim potezom štiti vlastiti kredibilitet pred biračima unaprijed znajući da će mirovine, suprotno predizbornim obećanjima, biti rezane. S obzirom da on neće biti dio nove Vlade i kao takav neće imati utjecaj na njen rad, kad za to dođe vrijeme, oprat će ruke od Milanovića i prije nego što Čačić dvaput kukurikne, triput će zatajiti Zokija. Baš kao što su Kukurikavci prevarili birače, Silvano će prevariti „glavnog pijetla“. Prijevara je ovima modus operandi, spremni su očito na sve kako bi pokupili HDZ-ove mrvice. Blago nama s njima.




Što je Hrvatska policija poklonila Mamiću za Božić?

Trikovi Ante Veličanstvenog: Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

Mi domoljubi rušili bismo ustavnopravni poredak




Autor:Odlikaš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.