Patrik Macek/PIXSELL

Peđa ‘za dom spremni’ Grbin usporedio generala Leeja i spomen-ploču HOS-ovaca u Jasenovcu!

Autor: Marin Vlahović

Došlo je vrijeme da gospoda antife i njihovi saveznici konačno javno priznaju koji im rat uistinu smeta, ili bolje rečeno koji ishod

Antife su postale veoma predvidljive. Iako sam jučerašnjim komentarom zapravo samo reagirao na jedan članak s ljevičarskog portala, najavljeno se nastavilo ostvarivati, kao po nekoj nepisanoj špranci. Oglasio se tako i Peđa „za dom spremni“ Grbin koji se svojedobno proslavio pjevanjem slavne domoljubne pjesme u pijanom stanju i toplom zagrljaju prijatelja. Ispričao se Peđa tada javnosti, jer nije znao za sebe od alkohola. Čim malo popije, odmah se pretvara u pravog ustašu. I on je povezao događaje u Americi s onima u Hrvatskoj. Peđa se ovoga puta stvarno potrudio i raspisao pa prenosimo samo njegov zaključak, odnosno poantu: „…Jug SAD-a je danas prepun spomenika i spomen-obilježja značajnim osobama secesionističke, robovlasničke Konfederacije. Iako su ti spomenici postavljani, uglavnom, prije nekih stotinjak godina (sam Lee je umro prije gotovo 150), svijest da se radi o spomenicima koji slave jedan propali režim i njegovo inzistiranje na rasnim podjelama i robovlasništvu do nekih još uvijek nije doprla. I spremni su protestirati, pa čak i ubijati kako bi osigurali njihov ostanak.

Međutim, za razliku od Hrvatske, u kojoj kada tražimo micanje “spomen”-ploče u Jasenovcu bivamo optuženi da stalno govorimo o prošlosti i povijesnim temama, a nimalo o sadašnjosti, u SAD-u jako dobro znaju da skidanje spomenika Leeju, Jacksonu ili Davisu nema veze s ratom koji je završio prije 152 godine, već je usmjereno isključivo na budućnost. Budućnost koju je potpuno neprihvatljivo zasnivati na bilo čemu što ima veze s rasizmom i vjerom da si od nekoga bolji samo zato što si Hrvat, Srbin, bijelac ili nešto treće.

I baš zato, upravo zato, unatoč svim onima koji će mi i sutra prigovarati na tome da otvaram povijesne teme, ja ću s time nastaviti. Jer kada tražim da se sramotna ploča iz Jasenovca makne, ja to ne činim samo zbog onoga što se tamo dogodilo od ’41. do ’45. već prije svega kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo”

Sve je to Peđa dobro napisao, samo što je izostavio istinu. A istina je u ovom slučaju veoma jednostavna. Spomen-ploča u Jasenovcu podignuta je HOS-ovcima koji su tamo poginuli u domovinskom ratu. Ta ploča, neovisno o tome što se na njoj nalazi i pozdrav „za dom spremni“, nema nikakve veze s drugim svjetskim ratom. Micanje pozdrava bila bi negacija istine o domovinskom ratu i revizija suvremene hrvatske povijesti. Ustvari, radi se o zamjeni teza. Pod lažnom optužbom kako spomen-ploče glorificiraju ustaški režim iz drugog svjetskog rata, Antife se zaobilaznim putem žele obračunati s domovinskim ratom, pa i samom Hrvatskom, koja je iz tog rata izašla kao pobjednik.

Mislim kako je došlo vrijeme da gospoda antife i njihovi saveznici konačno javno priznaju koji im rat uistinu smeta, ili bolje rečeno koji ishod? S obzirom na genocid nad Hrvatima 1945. i uspostavu komunističke diktature drugi svjetski rat im ne bi trebao biti sporan. Dakle, u čemu je stvar? Ajmo, karte na stol. Na vlasti je Vlada koja se s vama slaže. Privode branitelje radi uzvikivanja pozdrava „za dom spremni“ i otimaju zastave legitimnih postrojbi iz Domovinskog rata. Čega se bojite? Pa nema toga što Hrvati nisu čuli iz usta svojih političara posljednjih stotinu godina. Ništa nas više ne može iznenaditi a najmanje ne likovi poput Peđe Grbina. Ako vam treba dodatne hrabrosti, popijte koju čašicu, ali ne previše, jer na alkohol niste spremni…

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.