fbpx

Paklena oaza mira Rijeka i Istra: Jugo-okupacija bilježi posljednje dane!

Autor: Giancarlo Kravar

Na Sveučilištu u Rijeci je formiran kolegij za jugoistočnu Europu, u hotelu Bonavia je pred neki dan održan skup o novinarstvu u regij i sve to govori da je ideološko-politička "Paklena oaza mira" ili tzv. Jugoslovenska autonomna oblast u potpunosti ostvarena u politici, medijima, gospodarstvu!

Kao ratni urednik unutarnjo-političke rubrike Novog lista, još dok se Jugoslavenska armija nije bila povukla iz Rijeke, objavio sam tekst “Paklena oaza mira”, u kojemu sam, što postoji u arhivi Novog lista, vrlo precizno pisao o planu Kontraobavještajne službe JNA sa Istarskom i Primorsko-goranskom županijom.

Vrijeme je pokazalo da sam bio prokleto u pravu. Tada je već trećina hrvatskog teritorija bila pod okupacijom pobunjenih Srba i JNA, a za Istru i Primorsko-goransku županiju sam napisao kako u tim krajevima nema dovoljno potencijala da bi se to ostvarilo, a naveo sam da nam je blizu i susjedna Italija, pa je i to bio razlog zašto je takav jedan sličan plan bio nemoguć.

Tada sam napisao kako je plan da se od PGŽ stvori, kako sam je nazvao, tzv. Jugoslavenska autonomna oblast (tzv. JAO), kad već nije moguće ostvariti Srpsku autonomnu oblast, po uzoru na tzv. SAO Krajinu. I doista, o tome je pisao kolega Josip Jović u Slobodnoj Damlaciji, u Istri i PGŽ-u ima iznadprosječan broj pripadnika jedne nacionalne manjine u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, kao i preostalih oficira JNA.


Kolega Denis Kuljiš, a to je objavio jedan riječki portal je napisao da su “komunistički oslobodioci” ovog kraja potjerali oko 300 000 domicilnog stanovništva nakon Drugog svjetskog rata, a na ove se prostore planski (to spominje i kolega Jović) odmah nakon rata, počeli naseljavati Šumadinci, Bosanci, ljudi iz nekadašnje austrougarske Vojne Krajine, ali i Hrvati.

Činjenica jest da su Istra i PGŽ u politici zadržali pretežito jugo-komunističku politiku, odnosno tzv. orijentaciju prema regionu. Još sam u Novom listu prije izbijanja rata pisao o Alpe-Adria inicijativi, točnije o povezivanuju Bavarske, Austrije, Veneta i Friuli Venezia-Giulia, Slovenije i Hrvatske ponajprije u gospodarskom pogledu. Ali velikosrpska agresija je to spriječila.

Čitam današnji Novi list u kojemu piše kako Istra i PGŽ, te Zagreb “najviše porezno financiraju državu”. To je zbog toga što u tim krajevima nije bilo rata, za razliku od ogromnog dijela Lijepe naše, a ne zbog nekih posebnih zasluga župana Zlatka Komadine koji je izjavio “Gdje smo tek bili, kad smo još među najboljima”.

Na Sveučilištu u Rijeci je čak formiran kolegij za jugoistočnu Evropu, u hotelu Bonavia je pred neki dan održan skup o novinarstvu u regiji iliti regionu itd.,itd… Sve to govori da sam bio prokleto u pravu. I da je ideološko-politička “Paklena oaza mira” ili tzv. Jugoslovenska autonomna oblast u potpunosti ostvarena u politici, medijima, gospodarstvu itd. Uz jednu napomenu. Bilježi posljednje dane!

Autor:Giancarlo Kravar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.