NAJVEĆA PREVARA HRVATA IKADA: Skrivena veza Grabar Kitarović i Josipovića! | Dnevno.hr
Sanjin Strukic/PIXSELL

NAJVEĆA PREVARA HRVATA IKADA: Skrivena veza Grabar Kitarović i Josipovića!

Autor: Z. K.

Nedavno smo slavili tri godine mandata predsjednice Republike Hrvatske, a nakon zadnjeg udarca njena sluganskog ponašanja za vrijeme dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, predsjednica je na sebe navukla ljutnju i svojih birača koji su velikim djelom progledali te se zapitali: Kome zapravo Predsjednica služi? Srbiji? Trilaterali? Masonima? Svjetskim silama?

Mnogi su tada primijetili da njezina politika nije ni blizu njezinih obećanja te je sve više slična politici njezina prethodnika Ive Josipovića, što joj, bar što se njenih birača tiče, ne ide u korist.

No, društvenim mrežama počela se širiti jedna zanimljivost, skrivena veza bivšeg predsjednika i sadašnje predsjednice koja i nije tako zanemariva s obzirom na to da je riječ o dubokoj simbolici koja gotovo i da ne može biti slučajna.

Riječ je o prisegi dvojice predsjednika.

Naime, Prisega predsjednika Republike Hrvatske, najveći je i najsnažniji čin pri inauguraciji predsjednika, stoga su zbog brojnih priprema pogreške izuzetno rijetke i ne bi ih trebalo biti.

No, mi imamo situaciju da su dva predsjednika – Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović ‘pogriješili’ prisegu na identičnom mjestu i time prisegnuli Republici, a ne i Republici Hrvatskoj. I to je ono što ih uistinu povezuje.

Naime, mogli bismo govoriti o omašci predsjednice da baš identično nije pogriješio i njezin prethodnik Ivo Josipović, pa bi se trebali zapitati je li ova poveznica dvojice predsjednika baš tako slučajna?

Svečana prisega koju predsjednik Republike Hrvatske, obvezujući se na vjernost Ustavu, polaže pred predsjednikom Ustavnog suda Republike Hrvatske glasi:

‘Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: – držat ću se Ustava i zakona, – brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, – bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, – čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.’

I Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović u obavljanju prisege izostavili su riječ Hrvatska, u prvoj rečenici prisege i tako su prisegnuli samo Republici!

Oboje su rekli: Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike – obavljati savjesno i odgovorno.

Je li ovo slučajnost ili se iza ove pogrješke krije nešto dublje, prosudite sami.

Samo, zanimljivo je da baš nitko na ovako krivu prisegu nije reagirao. Pa ni Ustavni suci čije su riječi  predsjednici trebali ponoviti – a nisu.

Primjerice, kad je Barack Obama zeznuo samo jednu riječ, (riječ vjerno) i to ne tako važnu kao što je ime zemlje kojoj polažeš prisegu, izbio je svjetski skandal, a u Hrvatskoj, ovo je prošlo gotovo neprimijećeno:

Pogledajte prisege i sami zaključite služi li predsjednica Republici Hrvatskoj, ili nekoj Republici o kojoj mi ne znamo ništa,  a ona i Josipović govore?

Ili je sve jedna velika slučajnost koja se može dogoditi samo u Hrvatskoj?

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.