Screenshot

IMAMO NEKOLIKO PITANJA ZA PENAVU: Vrlo su neugodna. I tiču se razbijanja ploča.

Autor: Dnevno.hr

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare kako bi  govorio o odluci Ustavnog suda vezanoj uz službenu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Zašto je Penava oprezan?

Penava se u nekoj mjeri obrušio na odluku po kojoj se prava srpske nacionalne manjine donekle povećavaju, spominjući silovane žene, nezaliječene rane i ratno breme koje ovaj grad nosi i danas. No, na iznenađenje mnogih, reagirao je poprilično neodređeno i mlako, a na pojedina pitanja je odgovarao gotovo pomirljivo. Ipak, za poznavatelje aktualnih vukovarskih prilika, kao i onih u vrijeme pobune Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (gdje su sad?), razbijanja dvojezičnih ploča i početka uspona Ivana Penave, ova reakcija nije iznenađujuća. Jer gradonačelnik Vukovara, zapravo, nikada nije imao ništa protiv srpskog jezika, pisma, kao niti ćirilice na službenim pločama u gradu Vukovaru, iako mu je njihovo razbijanje otvorilo politička vrata.

“Mukotrpnim radom svih političkih aktera na političkoj sceni dostignut je određen stupanj snošljivosti i suživota. To je ugroženo ‘nasilnom odlukom o uvođenju dvojezičja koju je donijela Vlada Zorana Milanovića’. Temama iz Domovinskog rata u Vukovaru treba prići oprezno jer se drugačije ugrožava mir i stabilnost u gradu”, iscrpljivao je Penava danas neodređenim, dvosmislenim floskulama, podilazeći vjernoj, “rigidnoj desnici”, istodobno čuvajući svoje radno mjesto unutar stranke na vlasti.

Gdje je nestao Penavin žar iz doba “razbijanja ploča”?

Nije nestao samo gradonačelnikov žar za ukidanjem ćirilice, nego je netragom nestao i SOHV, glavni inicijator “antisrpske histerije”, a koja je tih godina obilježila ovaj grad. Iako je već tada bilo jasno kako je osnovni cilj razbijačkih akcija bila smjena tadašnje mrske vlasti i uspostava HDZ-a na njegovo mjesto, on je postao sasvim bjelodan kada je dolaskom do političkog cilja, u Vukovaru preko noći sve utihnulo. Tome svjedoči ćirilična ploča koja i danas stoji na vratima Ureda državne uprave, a koja (gle, čuda), danas nikome ne smeta.

Došao do cilja… I utihnuo

Naivno je, dakle, očekivati da će Penava oko ovog pitanja stvarati neke posebne probleme. Možda će samo tu i tamo, kao danas, pokazati lažnju ljutnju zbog povećanja prava tamošnjim Srbima podsjećajući na Vukovarce koji su prošli pakao, ali samo kako bi ostao lojalan ljudima koji su razbijanjem ploča “podmetnuli svoja leđa” za njegov uspon. Ne treba očekivati niti bilo kakve aktivnosti od pojedinaca koji su aktivno sudjelovali u razbijanju ploča, a kojima se Penava sada okružio kao savjetnicima. Iskrenu ljutnju možemo očekivati još jedino od ljudi koji su ćirilicom bili istinski povrijeđeni i koji su tada u akcije SOHV-a ušli s vjerom da čine nešto uistinu dobro. No, njih nitko neće moći čuti… Oni će i dalje ostati na margini, bez prava na glas, bijesno gledajući ploču na Uredu državne uprave koju će razbiti tek kada im to kaže netko novi, željan vlasti.

Autor:Dnevno.hr