Hrvatska država namjerno pušta ‘kapetana Dragana’ na slobodu!

Autor: Marin Vlahović

Vjerujem kako se mnogi sjećaju da je izručenje ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao „kapetan Dragan“, godinama u Hrvatskoj bilo prvorazredno političko pitanje. Naši ministri pravosuđa, iz Sanaderove i Milanovićeve Vlade, navodno su stalno pritiskali Australiju da konačno izruči Vasiljkovića.

Australija nije bila slučajan odabir kao utočiste Dragana Vasiljkovića. U toj zemlji postoji snažna srpska zajednica koja je u dobroj mjeri kontaminirana i velikosrpskom ideologijom. Također, dio predstavnika srpske zajednice bivši su pripadnici Udbe i KOS-a, koji su za vrijeme Jugoslavije poslani u emigraciju, radi špijunaže, sabotaže ili eliminacije opasnih emigrantskih krugova i pojedinaca. Ta agentura, tijekom rata održavala je veze s istim miljeom iz Srbije, ali i Hrvatske.

UDBA stalno djeluje

Dragan Vasiljković nije samo notorni ratni zločinac, on je ujedno i spona između pobunjenih Srba, Srbije te paralelnih struktura kolokvijalnog termina „Udba“,  koje šire kaos i utječu na društva, u svim bivšim republikama SFRJ.

Tijekom dugotrajnog ekstradicijskog postupka te u istražnom zatvoru, Vasiljković je proveo ukupno 11 godina i 11 mjeseci u pritvoru. S ovom činjenicom upoznati su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni odvjetnik Dinko Cvitan, cjelokupno tužiteljstvo i sudsko vijeće koje je osudilo Dragana Vasiljkovića na 15 godina zatvora, čime se zapravo pravnim automatizmom i poštivanjem prakse međunarodnog prava, ostvaruju svi uvjeti za njegovo puštanje na slobodu.

Dapače, Vasiljković bi mogao tražiti i odštetu od Hrvatske jer je u zatvoru proveo više od dvije trećine dosuđene kazne. Za vrijeme boravka nije radio nikakve incidente, što znači da je stekao pravo na prijevremeni otpust.

Indiferentnost države




Čini se kako je cijela ova pravna trakavica bila običan cirkus. Hrvatska država nikada nije pokazivala pretjeranu želju da progoni ratne zločince i četnike, a posebno je indiferentna prema najzloglasnijim četničkim vojskovođama. Dok su Izraelci nesmiljeno progonili senilne naciste, a kasnije i Palestince, po čitavoj zemljinoj kugli nas kao da uopće nije briga za pravdu. Izgleda da se radi o prešutnom dogovoru svih nekada zaraćenih strana, da se ne inzistira na cjelovitoj istini, jer bi ona mogla biti vrlo neugodna, ako ne i pogubna za vladajuće elite.

Vasiljković nesumnjivo zna mnogo toga, a za dio tih informacija vjerojatno postoje i konkretni dokazi. Put prema istini opterećen je mračnom prošlosti i prljavim ratnim trgovinama, koje su se odvijale mimo, ili usporedno s ratnim zbivanjima.

Biznis nauštrb časnih branitelja




Za Željka Ražnjatovića Arkana zna se da je bio trgovinski partner određenih hrvatskih dužnosnika i to u vrijeme agresije na Hrvatsku. Uostalom, čovjeka su pustili iz zatvora, iako se nalazio na svim europskim tjeralicama.

Teško je objasniti i poslovne uspjehe osoba poput generala Čermaka. I veliki broj naših generala danas su milijunaši, dok obični branitelji umiru od tuge, bijede i jada. Na leševima sirotinje stvorena je nova kasta bogataša i moćnika.

Da su Vasiljkovića osudili na trideset ili četrdeset godina, za što je bilo dovoljno dokaza i pravnih argumenata, odjednom bi naši mediji dobili na dar dokumente koji kompromitiraju neke od gospodara hrvatske stvarnosti. Ovako, nema nikakvih problema. Vasiljković je osuđen na slobodu, a mi smo osuđeni da budemo robovi do kraja naših mizernih i bijednih života.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.