Screenshot

HOĆEMO LI IM PREŠUTJETI I OVAJ BEZOBRAZLUK? Vlada Hrvatima otvoreno pokazala pravo lice…

Autor: Snježana Vučković

Vlada je prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti kojom bi građani svojim donacijama financirali lijekove koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Novac će se donirati kroz uplate pravnih i fizičkih osoba na račun državnog proračuna s posebnim pozivom na broj, a zadatak Vlade na čelu s ministrom Kujundžićem jest da “prati namjensko trošenje i odlučuje o prioritetima”.

Treba odmah jasno istaknuti kako ne treba sumnjati u hrvatski narod koji na ovome sigurno neće štedjeti, koji će po tko zna koji put za potrebite pokazati suosjećanje i empatiju, bez obzira što se u većini slučajeva transparentnost donacija i udruga koje se bave humanitarnim radom pokazala upitnom.
Ne treba, dakle, sumnjati da će Hrvati, kao i do sad, bespogovorno odraditi ono što se od njih očekuje.
No, treba li sumnjati u Vladu na čiji će se račun slijevati novac građana, a čiji članovi već 20-tak godina unazad pokazuju socijalnu neosjetljivost i bešćutnost prema ugroženim građanima te indiferentnost i neagilnost spram ljudi u pučkim kuhinjama, u redovima na burzi i s glavom duboko u kontejneru? Na članove Vlade koji su nebrojeno puta ulovljeni u nelegalnim postupanjima, malverzacijama i sukobima interesa? Treba li, kratko rečeno, posumnjati u njihovo poštenje?

Apsolutno treba.

Niti jednom mjerom, baš nikada, nisu pokazali osjet za ranjive, bolesne, nesretne i gladne, a posebno nisu pokazali da su se spremni odreći minimuma prava koje oni uživaju kako bi gore navedenim skupinama bilo lakše.

Dapače, oni spremno otimaju iz usta ionako ogoljenog naroda.

Glatko je prošla i nedavna odluka da se povlaštene, saborske mirovine povećaju za 500 kuna, dok je “običnim”, “smrtnim” umirovljenicima obećana povišica od “čak” 40 kuna. To je bila mjera koju, ne samo da smatraju bešćutnom i neljudskom, nego su se njome još i pohvalili javnim priopćenjem. Kako je moguće da su svi zastupnici zborno digli ruku za ovako besramnu inicijativu?

Moguće je, a učinili su to opet, pokazavši ne samo svoju nesposobnost da sami riješe problem, nego i spremno računanje na hrvatskog, iscjeđenog čovjeka koji će za bolesnu djecu, unatoč vlastitim mukama, bez pitanja posegnuti za polupraznim novčanikom.




Pitanje je samo do kad će ovakve nemoralne mjere prolaziti ispod radara i nekažnjeno od strane građana koji se nisu pobunili čak niti zbog milijuna koje će vladajući utući u nabavku novih mobitela. I to im je prošlo jer, kažu, nužno je. Nužnije, hitnije i bitnije od činjenice da hrvatska djeca svakodnevno umiru, a lijeka ima. Samo, eto, za lijek “nema novaca”…

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.