Screenshot

DOK SE HRVATSKA ‘IGRA’ POLITIKE… Srbija i Slovenija nas ‘tračaju’ i smiju se našim slabostima

Autor: Snježana Vučković

Hrvatska politika “nečinjenja” bjelodanija je nego ikad. Neusklađenost među ministarskim resorima, nedostatak komunikacije između predsjednice i premijera, vanjska politika nejasna i nedorečena, unutarnja u potpunom rasulu.

Sve to jasno vide susjedne zemlje koje obilato koriste hrvatsku rasklimanost, pa je tako Srbija najprije ismijala našu prosvjednu notu “zbog običnog fizičkog sukoba u Vojvodini”, a onda i hrvatski pokušaj da diskreditira izložbu o Jasenovcu održanoj u New Yorku. Ne treba uopće dovoditi u pitanje, je li Hrvatska trebala to činiti, nego je pitanje, treba li to činiti na tako loše načine koji unaprijed vode u propast?

Srbi prepoznali hrvatsku slabost

Početnički potezi koji hrvatska diplomacija vuče prema susjednim zemljama odraz su neznanja, nedostatka informiranosti i međusobne komunikacije a posebno – nedostatka odvažnosti. Neodređenost i nejasni ciljevi kojima Hrvatska teži dogodili su se onog trenutka kada je Vlada odlučila “pomiriti” ideološki podijeljen narod, pa je tako svako donošenje odluke i zakone najprije odgađala a zatim donosila polovično i traljavo. Upravo tako smo se odredili spram jasenovačke izložbe pri čemu nije bilo jasno, protiv čega se zapravo bunimo, ljutimo li se na brojke pogubljenih ili Jasenovac u potpunosti poričemo? Da zakonom nisu jasno određene smjernice, govori u prilog i činjenica kako je pozdrav “Za dom spremni” zakonski još uvijek “u zraku” pa se, shodno tome, ni građani ne znaju ophoditi. Upravo tako zvučale su naše prosvjedne note vezane za spornu izložbu- zbunjeno i nedefinirano, a Srbiji to nije bilo teško prepoznati kao našu slabost.

… kao i Slovenci

Zbunjeni smo i nedefinirani i prema arbitražnom pitanju koje već dva mjeseca umjesto naših političara rješavaju – ribari. Upravo oni, ljutiti zbog dobivenih novčanih kazni, pojavili su se na sastanku s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, jer im je u nedostatku pravog državničkog poteza, još jedino on preostao. Ministar im je “obećao pravnu pomoć u pisanju žalbe” te plaćanju njihovih kazni riječima: “Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i naravno da će snositi troškove kako smo i obećali. Idemo korak po korak, u fazi smo pisanja žalbe”, kazao je Bošnjaković zbunjenim ribarima koji su se nadali konkretnijem i dugoročnijem potezu. Jednako kao i Srbi, Slovenci su “namirisali” da Hrvatska nema snagu, ideju ni rješenje za okončanje granične zavrzlame, a posebno nema odvažnosti da svom narodu prizna kako je u ovom procesu izgubila.

… pa o tome “popričali”




Ovo hrvatsko, političko vrludanje rezultiralo je susretom srpske premijerke Ane Brnabić i slovenskog premijera Mire Cerara te predsjednika Boruta Pahora. Brnabić je na sastanak povela cijelu vladu i brojne gospodarstvenike, jer tako se to radi. Nakon što su u razgovorima istaknuti dobri i prijateljski odnosi, te jačanje međusobne gospodarske suradnje, na red je, što je izuzetno neobično, došla tema arbitražne presude o granici Hrvatske i Slovenije. Uplitanje srpske premijerke u slovensko-hrvatski spor iznenadilo je mnoge, no nikako nije iznenadio njen komentar u kojem je izrazila “zabrinutost zbog nepoštivanja ugovora od strane Hrvata”. Iako je njen dolazak bio usko vezan uz buduće članstvo Srbije kao članice EU pri čemu je Brnabić kod Slovenaca osiguravala bezuvjetan, siguran prolaz, srpskoj premijerki nije palo na pamet spomenuti nepriznavanje Kosova kao moguću kočnicu.

I jasno da nije. Jer tako to rade mudri političari. Srbija, ma koliko iznutra podijeljena i nesložna, u vanjskoj politici diše kao jedan i to sa samo jednim ciljem a to je prosperitet Srbije.
Hrvatskoj se kvalitetna i plodonosna vanjska politika neće dogoditi sve dok ne pomirimo unutarnje razdore. Ili ih barem pametno ne sakrijemo, onako kako to čini Srbija. Do tada, bit ćemo “laka meta” i gubiti međudržavne sporove baš kao što smo izgubili dio mora, priznali mi to ili ne.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.