FaH

Dok Ramljak ucjenjuje ruske bankare, građani mole Ruse da ih oslobode ‘mafije’!

Autor: Marin Vlahović

U jučerašnjem Večernjim listu izašao je i razgovor s Antom Ramljakom, Vladinim povjerenikom za Agrokor. Tekst je najavljen bombastičnim naslovom „Ramljak poništava potraživanja Sberbank“. I stvarno, Ramljak je izjavio kako Rusi „ne mogu sjediti na dva stolca“ te im osporava pravo da legitimnim putem preko međunarodnih sudova potražuju svoj novac. U pravnom smislu ovdje možemo govoriti o javnoj ucjeni ruskih bankara. Takvi oblici pritisaka obično se odigravaju na tajnim sastancima ili preko povjerljivih posrednika. Moralno, ali i zakonski gledano, poruka Vladinog povjerenika Rusima je nezapamćen čin otvorenog ucjenjivanja vjerovnika.

Zakulisne igre

S druge strane, isti taj Ramljak omogućio je lešinarskom fondu KnightHead lihvarsku zaradu s trostrukim dobitkom u odnosu na uloženi novac. Izgleda kako su djelomično u pravu bili i duhoviti komentatori koji su pisali da se ruska mafija ne može mjeriti s hrvatskom. Od naših muljatora navikli smo na svakakve zakulisne igre, petljanja i laži, ali bezobrazluk kakav je Ramljak demonstrirao prema ruskim kreditorima potpuno je novi stil ophođenja prema prevarenoj strani u poslu. Postavlja se pitanje iz čega Ramljak crpi toliku hrabrost? Drugim riječima, tko je Ramljaku zaleđe? Na prvi pogled tu ulogu ima premijer Plenković koji apsolutno ignorira kompromitirajuće činjenice radi kojih bi Ramljak mogao postati i predmet istrage.

Ipak, povjerenik je vjerojatno svjestan nestabilnosti političke zbilje. Plenkoviću se lagano trese fotelja i jedini razlozi zbog kojih i dalje ima većinu u Saboru su nesposobnost i nevjerodostojnost oporbe te spretnost pri sklapanju suspektnih, da ne kažemo kriminalnih političkih nagodbi, kao, na primjer, u slučajevima Tomislava Sauche i HNS-a. Velik novac kod većine ljudi može stvoriti iluziju moći. Takva ga iluzija dovodi u konflikt sa stvarnošću. Ante Ramljak barata s milijardama eura Agrokorovih dugova. Čarobnim potezom olovke on ih pretvara u stvarne, imaginarne ili polovične. Sve ovisi o njegovoj dobroj volji. Takva moć u rukama jednog čovjeka iznimno je opasna, kako za njega samog, tako i za sve one koji zavise o njegovom razumu.

Prisilna naplata

Doduše, Ramljak nije eksplicitno rekao kako Rusima neće biti vraćen novac, nego da bi nazad mogli dobiti polovinu potraživanja, kao i neki drugi vjerovnici. Ali dobavljači robe i financijski kreditori nisu ni približno slična kategorija vjerovnika. Onaj koji daje robu rijetko kada uspije u veleprodaji naplatiti puni iznos njene tržišne vrijednosti. Zato se zadovoljava raznim kompenzacijama i pristaje na umanjivanje dugova kako bi nastavio poslovni odnos bez kojega bi ionako propao. Ako se Rusima ne vrati novac, oni će se prisilno naplatiti ovrhom nekretnina i druge imovine koncerna čija će vrijednost biti mnogostruka veća od vrijednosti ulaganja. Također, neovisno o neuvjerljivim izjavama premijera Plenkovića i povjerenika Ramljaka, teret otplate duga bi se lako mogao prenijeti na sve hrvatske građane.

Rusi zasigurno neće pristati na Ramljakove ucjene. Vrijeme je na njihovoj strani. Tužbe koje su pokrenuli na međunarodnim sudovima nisu samo oblik pritiska na Hrvatsku nego i alternativna taktika koja će im dugoročno omogućiti ne samo povrat uloženog kapitala, već i dobru zaradu. Naplatit će se Rusi prije ili kasnije. Stalno otezanje, a sada već i negacija te prijetnja poništenjem potraživanja, kao posljedicu će imati dodatne troškove za državni proračun, što će se odraziti i na život građana. Kako bi pokrili Ramljakov ruski rulet, izmislit će novi porez i(li) i namet te nas obavijestiti da to već postoji u nekim drugim državama Europske unije, pa eto, moramo i mi to uvesti.

Sitni igrači za vladare hrvatske zbilje

Jednu stvar moramo priznati Anti Ramljaku i Andreju Plenkoviću. Da ne napišemo nešto prostije, ustvrdit ćemo kako posjeduju uistinu veliku hrabrost. Prema njima, junaci crnih kronika i šefovi podzemlja su obična kamilica. Prevariti ruske bankare bilo bi ne samo nemoguće, već i nezamislivo dečkima s Knežije. Kažnjeničke bojne, klanovi iz Dubrave, splitski kriminalni milje, ma sve su to sitni igrači za vladare hrvatske zbilje.

Zanima vas odakle im hrabrosti i obraza? Pa mi smo im ga dali. Naime, takvi pojedinci žive u paralelnom svemiru koji se zove Hrvatska, gdje najveći kriminal pronalazi nekažnjeno, dok pas imena Medo, ili starica koja nije platila režije, moraju u zatvor ili šinteraj. A građani dosta gunđaju, ali u osnovi ne čine ništa. Zanimljivi su zato komentari ispod posljednjeg članka o Ramljaku koji je izašao u Večernjem listu. Dio građana moli Ruse da dođu i oslobode nas mafije. Zanimljivo. A tko nas to sprječava sve ove godine da ih se sami ne oslobodimo? Ako je Ramljak postao nova mjerna jedinica za hrabrost i(li) bezobrazluk, onda su naša šutnja i pasivnost novi standard za kukavičluk.

Autor:Marin Vlahović
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.