Dok mladi krajišnici pale nacionalne parkove – imigranti siluju, a Plenković se kupa | Dnevno.hr
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dok mladi krajišnici pale nacionalne parkove – imigranti siluju, a Plenković se kupa

Autor: Marin Vlahović

Hrvatsku javnost nitko nije obavijestio koliko je „krajišnika“ među privedenim piromanima ovog ljeta

Jučer je sedam mladića privedeno radi podmetanja požara. Doduše, ministar Božinović nije htio potvrditi da su požari podmetnuti, već je samo rekao kako je zbog požara privedeno sedam osoba. Ako te osobe nisu podmetnule požar, zašto su privedene? Portal „Šibenik.in“ zato je objavio vijest kako je u policijsku postaju Knin privedeno petero maloljetnika i jedan 18-godišnjak koje je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka. Portal piše kako su četvorica privedenih iz obližnjeg sela Radića Donjih, dok su ostala dvojica državljani Republike Srbije, njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo. Zaposlenica Nacionalnog parka Krka, koja radi na recepciji u Burnumu, vraćala se kući kad je na putu vidjela te mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrižju Kistanje – Knin – Oklaj. Bili su joj jako sumnjivi pa je javila to čuvarima prirode u parku nakon čega je nadzornik NP Krka prema opisu zaključio da je vjerojatno riječ o skupini lokalnih momaka i odlučio ih pronaći. Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu priznali da su zapalili vatru, doznao je ŠibenikIN od izvora bliskog istrazi. Mladići su navodno otprije poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu skrb.

Za otklanjanje svih sumnji o motivima i narodnosti piromana, dovoljno je pogledati etnički sastav stanovništva u njihovom selu Radučić, kojem pripadaju i takozvani kolibari, odnosno manji zaseoci poput Donjih Radića poznatih po prezimenima Jukozovića i Dakića. Prema popisu iz 1991. godine, Radučić je imao 482 stanovnika, od čega 475 Srba, 1 Hrvat i šestero ostalih. Prema popisu iz 2001. bilo je 222 stanovnika. Od toga je bilo 30 mlađih od 30 godina, 71 od 30 do 59 godina i 115 starijih od 60 godina te se može reći da Radučić spada među naselja s izrazito starom populacijom. Uglavnom, nestašnoj krajiškoj mladeži dosadno je u selu punom staraca pa su se onda dogovorili s rođacima iz Srbije da podmetnu požar kako bi izgorio Nacionalni park Krka.

Hrvatsku javnost nitko nije obavijestio koliko je „krajišnika“ među privedenim piromanima ovog ljeta. Takve se informacije taje, baš kao i identitet, odnosno državljanstvo stranca koji je brutalno napao i ozlijedio djevojku, usred samog središta Zagreba u Importanne centru. Božinović se na požarištu jučer ukazao ispred novinara. Poražavajuća slika i ton odali su duševno stanje čovjeka koji se više ne može nositi s odgovornosti funkcije koju obnaša. Nakon ekspresnog privođenja branitelja koji su u čast svojih poginulih suboraca viknuli „za dom spremni“, Božinović, suočen s terorizmom krajišnika i maltretiranjem žena koje provodi sve veći broj imigranta se boji gledati u kameru. Umoran i poplašen, on doslovno guta slinu između svake rečenice.

Naravno, nigdje ni traga Pupovcu čija je odgovornost kao predstavnika srpske nacionalne manjine da utječe i na ponašanje militantnih pojedinaca, a pogotovo maloljetnika. Kao i uvijek u ovakvim situacijama, on šuti, iako je žestokom propagandom i viktimizacijom cjelokupne srpske suvremene povijesti, pozadinski inicijator podmetanja požara. Kriv je više nego da im je izravno osigurao šibice i benzin, jer je svojom retorikom i lažima zapalio u njima vatru mržnje prema Hrvatima i Hrvatskoj. Na sve ovo Hrvatska vlada nema nikakav odgovor, osim poznate hrvatske šutnje. Dok mladi krajišnici pale Nacionalne parkove, a imigranti siluju, Plenković se kupa.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.