Čistke na HRT-u

Autor: Ivan Babić

Javnom televizijom zavladali su talibani, uglavnom bezimene osobe, bez karijere i bez povjerenja uljuljane javnosti. Slični onima u Vladi, ministrima, njihovim zamjenicima i pomoćnicima kojima je to prvi posao u karijeri. Građani koji drže do sebe pitaju se, čime su svoja mjesta zaslužili vedei: Novokmet, Šoša, Mikleušević-Pavić?

Hrvatska-radio televizija, kao institucija javnog dobra, pala je u ruke stranačkog vodstva Kukuriku koalicije po načelima Lukašenkove vladavine. Tom se poslu usprotivio jedino HHO na čelu s Ivanom Čičkom, a GONG, koji nam je u doba HDZ-ove vladavine danomice solio pamet, potvrdio se kao SDP-ova podružnica.

Ideje o tome da civilno društvo treba biti korektiv i dati prepoznatljiv doprinos u upravljanju HRT-om te time izgradnji općeg dobra pale su u vodu. Ugledni intelektualci iz 1990-ih pobjegli su iz javnosti i nisu se bili u stanju nositi sa stranačkim civilnjacima poput S. Grgića, Đ. Popijača, A. Tomića, J. Jovića,… Ponovo se HRT pretvorila u „katedralu hrvatskog duha“ iz sredine 1990-ih, ali sada s lijevim stranačkim predznakom.

Javnom televizijom zavladali su talibani, uglavnom bezimene osobe, bez karijere i bez povjerenja uljuljane javnosti. Slični onima u Vladi, ministrima, njihovim zamjenicima i pomoćnicima kojima je to prvi posao u karijeri. Građani koji drže do sebe pitaju se, čime su svoja mjesta zaslužili vedei: Novokmet, Šoša, Mikleušević-Pavić? Javna televizija, čiji su suvlasnici svi građani, ovim je izborom pokazala svoje pravo lice.

Programska shema koju su skovali mladoturci potvrđuje njihovu marginalnost i provincijalnost. Informativni program na televiziji prepustit će spikerima: D. Družijaniću, M. Togonalu, P. Štefaniću i drugima koji će ispunjavati naloge različitih skupina moćnika. Micanje Branimira Bilića iz ovakve programske bio je politički zadatak. Zabrinjavajuće je da u informativnom program nema pedesetogodišnjeg novinara sa stavom i zrelim profesionalnim iskustvom.

Branimir Bilić, novinar s respektabilnim iskustvom i emisijama koje radi uživo uz mogućnost uključivanja gledatelja ostao je na televiziji bez posla. Skandalozno je da ga vodstvo nije niti konzultiralo o novoj shemi. Bilić je kao ključni čovjek Foruma 21 srušio HDZ-vu „katedralu hrvatskog duha“ i približio ju hrvatskim građanima i njihovim problemima. Hrvatskoj javnosti otkrio je ljude poput Mirjane Krizmanić, Ivana Đikića, Dragana Primorca, Nenada Bacha, Nevena Šimca, Vladimira Gligorova i mnogih drugih. Nitko na javnu televiziju nije doveo toliko intelektualaca, mladih i starih, žena, ljudi iz provincije i iz drugih zemalja, pisaca i pjesnika, kulturnjaka, svećenika i časnika, biskupa i ministara kao Bilić.

Njegove su emisije stavljale na dnevni red probleme hrvatskih građana i zemlje u cijelosti. U tim emisijama nije bilo nagodbenjaštva, falših i dogovorenih gostiju, unaprijed pripremljenih pitanja i služenja političkim interesima i interesima krupnog kapitala. Bilić je, za razliku od većine novinara na televiziji, nepotkupljiv, nekorumpiran i dosljedan u zagovoru svojih stavova. On se nije ulizivao stranačkim liderima, nije stavove usklađivao sa strankama na vlasti i išao na njihove brifinge. On pita goste ono što bi ih pitali gledatelji i ne dopušta im izbjegavanje odgovora.

Bilić je novinar intelektualac, zauzeti profesionalac, dobro informiran i upoznat s problemima hrvatskog društva. S druge strane, vodstvo televizije zanima estradno novinarstvo. Oni su jako dobro upućeni o tome tko je gdje i tko je s kim, gdje se prodavalo i tko je kupovao. Njih Bilić iritira dosljednošću, zauzetim profesionalnim radom i nadasve nepotkupljivošću.




Mnogi će se složiti da je Bilić sa svojim emisijama bio ključna sastavnica manjeg dijela programa koji su zasluživali naslov javne televizije. Međutim, Bilić je trn u oku Kukuriku koaliciji i predstavnicima krupnog kapitala i oni mu neće dopustiti da pomrsi njihove planove osvajanja još jednog mandata i ostvarivanja lihvarskih profita.

Međutim, ispada da je Bilić emisije radio radi sebe i za sebe. Njegovi gosti i brojni suradnici šute i baš ih briga za Bilićevo poniženje. Očekivalo bi se da gorljiva Mirjana Krizmanić koja je upravo progovorila u Bilićevoj emisiji, profinjeni Neven Šimac, pronicljivi Ivan Đikić, ambiciozni Dragan Primorac i drugi progovore o svom iskustvu izgradnje javne televizije u emisijama Branimira Bilića. Ili su oni, pak, Bilićeve emisije koristili samo za osobnu promociju i vlastite probitke? Nije li ovo primjer hrvatske nesolidarnosti i intelektualnog provincijalizma?

Jednom je Bilić po Sanaderovim nalozima, a u provedbi M. Nemčić bio maknut s programa. Maček je uređivao informativni program u kojem se nije smjelo informirati javnost niti o Sanaderovom BMW-u. Sanaderova nije dugo gorjela, ali su posljedice njegove vladavine pogubne. Sanaderova sijamska braća u sadašnjoj Vladi moći će prodavati, davati u koncesije, pronevjeravati, zlorabiti, ponižavati, uzimati i davati svojima, a bit će sigurni da im je javna televizija dnevni bilten njihovih „postignuća“. Vidimo V. Pusić, ministricu vanjskih poslova, kod Šprajca koja trubi o Pelješkom mostu. On ju se ne usudi pitati nije li to pitanje resora ministra Grčića i reći joj da ne treba u Bruxelles po pitanje može li se most financirati iz EU sredstava, jer odgovor znade Grčić.




Možda je na dnevnom redu osnivanje „Foruma 21“, ovaj put, hrvatskih intelektualaca za obranu javne televizije.

Autor:Ivan Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.