2012. će biti godina golog preživljavanja

Autor: Odlikaš

'Hrvatska spirala' je naziv koji prosječnog građanina prvo asocira na domaću verziju kontracepcijskog sredstva. No, ne radi se o takvom sredstvu. Ta naša domaća spirala je ono što nas čeka u bliskoj budućnosti jer nova Vlada RH, kojoj su Hrvati svesrdno udijelili izborni legitimitet na konto bajki u kampanji, rado bi se ševila, a da joj ne uđe.

Iako naslov nije posebno šokantan kako bi mogao biti s obzirom na situaciju koja nas očekuje, svejedno je nužno odmah u startu naglasiti kako binaredna godina mogla ozbiljno osujetiti naše gotovo usavršeno umijeće prelijevanja iz šupljeg u prazno. Sam naslov nije spektakularan jer mi odavno samo preživljavamo, glavinjamo iz dana u dan gušeći se u besperspektivnosti i razočaranosti hrvatskom stvarnošću koja je toliko drugačija od davnih snova našeg naroda. Mora se priznati da su to često bili i prilično nerealni snovi zbog kojih je dobar dio ovog naroda naivno pao pod utjecaj mutikaša i opsjenara koji su nam obećavali „Švicarsku Balkana“ bez previše znoja. Nadam se da su takvi naivci napokon postali svjesni da bez jako puno odricanja, rada i korjenitih promjena nećemo moći uopće u istu rečenicu sa Švicarskom. S Balkanom ćemo moći, on nas uvijek čeka kao otac sina razmetnoga. Blago nama.

„Hrvatska spirala“ je pornić kojeg samo nova Vlada želi gledati

„Hrvatska spirala“ je naziv koji prosječnog građanina prvo asocira na domaću verziju kontracepcijskog sredstva. No, ne radi se o takvom sredstvu. Ta naša domaća spirala je ono što nas čeka u bliskoj budućnosti jer nova Vlada RH, kojoj su Hrvati svesrdno udijelili izborni legitimitet na konto bajki u kampanji,rado bi se ševila, a da joj ne uđe. Otud poveznica sa seksom. Radi se naime o nizu mjera koje Kukurikavci najavljuju, a koje će nas uvući u tu famoznu spiralu i odvući na prilično niske grane, niže od ovih na kojima trenutno taborimo. Povećanje stope PDV-a uz rezanje plaća i mirovina, otkazi u javnoj upravi i državnim firmama te potencijalno uvođenje poreza na nekretnine, koji će u Hrvatskoj najviše pogoditi niže slojeve, dodatno će smanjiti ionako nisku potrošnju i domaćim proizvođačima maksimalno otežati prodaju njihovih proizvoda. To će naš već opjevani lanac neplaćanja samo dodatno produljiti i donijeti nam još otkaza, ovaj put u realnom sektoru, a smanjenje doprinosa na plaće kao vatrogasna mjera u takvim okolnostima neće smanjiti nezaposlenost već isključivo financije zdravstvu koje je ionako u debelim dubiozama. Tako to biva kad se igrate reformatora uz „zadanih 87% proračuna“. Seks bez penetracije, o tome se ovdje radi. A takve porniće više ni pubertetlije ne žele gledati.

I kumica s placa bi tako smanjila deficit

Iduće godine u ovo vrijeme Zokijevim će pulenima biti puna usta smanjenja proračunskog deficita. Bit će to „njihov poklon napaćenom hrvatskom narodu za blagdane“ (ne za Božić, jer religija je za njih opijum za narod), „korak u pravom smjeru“, „tek početak onoga što će napraviti“ ili neka slična floskula. Kad se uzmu u obzir budući potezi Vlade jasno je da će kratkoročnim mjerama s dugoročnim teškim posljedicama nastojati maksimalno napuniti proračun za 2012. i tako smanjiti deficit. Jedna od tih „briljantnih“ mjera je svakako Čačićeva o davanju autocesta u koncesiju. Iako bih mogao razumjeti da je on osobno stvorio averziju prema cestama pa ih nakon pustih prometnih nesreća u kojima je sudjelovao gleda s određenom odbojnošću, nije mi jasno kakvu bi točno korist ova država mogla imati od davanja autocesta u koncesiju osim uljepšavanja brojki od čega će opet korist imati samo aktualna vlast. Hoćemo li novcem od te koncesije obnoviti željeznicu, osnažiti luku Rijeka, restrukturirati i modernizirati brodogradnju? Pogađajte dvaput. Ova koncesija daje privatniku na upravljanje ceste koje ćemo mi i dalje financirati svakom litrom goriva koju natankamo u svog limenog ljubimca, a država će uredno nastaviti otplaćivati kredite koje je podigla kako bi ih sagradila, dok će dobijeni novac biti uludo ulupan kako bi se pokušala donekle zatrpati rupa u proračunu koji će i dalje ostati „ 87% zadan“. Pitanje koje se nameće je kako će pokrpati deficit za 2013. i što će tad ići u koncesiju? Hoće li uopće ostati išta što bi se moglo unovčiti u sulude svrhe? Prodajom i koncesijama strateških resora i poduzeća bi i kumica s placa napunila proračun i smanjila deficit. Ali i njoj bi, kao što će se dogoditi i Milanovićevoj Vladi, to upjelo samo jedanput. Uz „zadanih 87% proračuna“ i velikih 13% za „korjenite promjene“ minus će nastaviti rasti i gomilati se, a mi više nećemo posjedovati ništa što je od strateškog značaja za ovu državu. Bolje vjerojatno nismo ni zaslužili.

Jakovčić i Jovanović će se i u 2012. baviti bitnim stvarima

Nino Jakovčić, predsjednik istarske regionalne verzije HDZ-a, koji u skladu s istarskim simbolom već dvadeset godina nabija rogove svom biračkom tijelu praveći od Istre privatnu prčiju, ovih se dana bavio vrlo bitnim stvarima po državu koja brodi prema dnu. Jakovčić je uvjeren da će Kukuriku koalicija biti na vlasti puna dva mandata što je podatak od ključnog značaja za hrvatski narod u ovom trenutku. Očito nije previše zaokupljen trenutnim problemima, a koje istinski može riješiti samo opcija spremna na političko samoubojstvo možda i prije isteka ovog mandata, već je njemu najbitnije koliko dugo će musti ovu državu iz pozicije umjesto opozicije. Željko Jovanović se pak odlučio obračunati s mrskim tuđmanovskim nasljeđem tako što je promijenio kvačicu koja život znači u imenu svog ministarstva. Tako više nemamo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa već „sporta“, što je promjena koja će zasigurno spasiti ovu državu. Ono što je najsmješnije u cijeloj priči je da je ovo za Jovanovića doista bila ideološka bitka što samo pokazuje o koliko se plitkoj i nimalo državničkoj personi radi. Najveći je problem što ideološke bitke raznih partijskih junaka na svojoj koži uvijek najviše osjeti običan mali čovjek. Tako će biti i ovog puta jer će radi krucijalne kvačice iz naših džepova otići višemilijunski iznos za nove štambilje, pečate, memorandume, natpise i ostale potrepštine „reformiranog“ ministarstva. Njemačku jezičnu posuđenicu je drug Željko zamijenio engleskom, a od nas će za to posuditi novac. Bespovratno, dakako.




>>> Mi domoljubi rušili bismo ustavnopravni poredak

>>> Trikovi Ante Veličanstvenog: Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš

>>> Što je Hrvatska policija poklonila Mamiću za Božić?




Autor:Odlikaš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.