Foto: Robert Fajt / CROPIX

Kolindu ne treba kriviti što odbija sučeljavanja

Autor: Igor Peternel

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odbija sučeljavanja. Potpuno je pogrešno kriviti aktualnu predsjednicu države što odbija sučeliti stavove iako je prije pet godina to vrlo rado činila. Tada se kao izazivačica Ive Josipovića osjećala superiorno dok sada smatra kako bi je rječiti i retorički vješti sugovornici doslovce “pojeli” i time joj prouzročili osobnu štetu. Zašto smatram da je pogrešno zbog toga ju napadati?

Kandidat se ponaša u granicama dozvoljenog – u smislu zakonskih odredaba, ali i društveno prihvatljivih običaja. Licemjerno bi bilo očekivati od bilo koga da ide na svoju štetu zbog nekog navodno višeg cilja kao što je briga za birače ili doprinos demokraciji. Nije problem kandidatkinja već smo problem mi kao birači u posttotalitarnom sustavu odnosno naš apsolutni deficit demokratske tradicije i kulture koji onda omogućava kandidatima da sami biraju hoće li ili ne sudjelovati u izbornoj utrci po nekim civilizacijski pristojnim pravilima. U razvijenim se demokracijama oko sučeljavanja uopće ne razgovara.

U Americi primjerice ona su tradicijski zadana i neupitna. Znaju se godinama unaprijed. Misli li itko da se retorički “polumutavom” Bushu senioru baš jako išlo na sučeljavanja s tada megapopularnom nadolazećom zvijezdom, kraljem javnog nastupa, Bill Clintonom ili pak njegovom sinu George W. Bushu s Al Goreom.

Naravno da im se nije išlo, naravno da su znali da ulaze u vrtuljak iz kojega će teško izaći jači, ali jednako tako su znali da je to nešto oko čega nema razgovora. Ni izgovora. Onaj tko ističe kandidaturu taj u pristojnom demokratskom društvu prihvaća i sve izazove koje kandidatura donosi. Izbori nisu švedski stol s kojega se uzima samo ono što se kandidatu sviđa.

Međutim daleko smo mi kao društvo od prave demokracije. Zato ne treba kriviti kandidate. Ne bi bilo ni fer da su bolji i kvalitetniji od nas samih!

Autor:Igor Peternel
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.