Foto: Screenshot / RTL

KOLINDA SASVIM ISKRENO: Otkrila vraća li se u politiku i kako komentira Milanovićev mandat: ‘Suzdržat ću se’

Autor: Dnevno.hr

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je jučerašnju konferenciju za medije Državnog zavoda za statistiku, na kojoj su predstavljeni prvi rezultati Popisa stanovništva koji se provodio tijekom prošle godine.

“Država nisu granice, nego ljudi, ako nema radne snage, nove vrijednosti, idemo ka stagnaciji u budućnosti. Moramo imati demografsku obnovu. Jedan od razloga odlaska ljudi je klima u društvu i nedostatak povjerenja u institucije. Razgovarala sam s puno mladih ljudi, rekli su da nije čak ni plaća problem, već da im je problematično što nitko ne može garantirati da će na natječaju biti izabrana osoba na fer način”, rekla je Grabar Kitarović na RTL-u.

Je li za to odgovorna Vlada?

“Nije na vladi Andreja Plenkovića, imamo negativne demografske trendove od devedesetih i u 21. stoljeću. Problem je što iz desetljeća u desetljeće nismo donosili određene potrebne mjere kao i činjenica da se godinama bavimo reformom obrazovanja, tu snosimo kolektivnu odgovornost”.

Rekla je da joj nije žao što je u predsjedničkoj kampanji govorila da možemo biti najbogatija država.

“Moramo biti ambiciozno i stremiti ka tih 8000 kuna. Ako kažete da je nešto nemoguće, nećete tome stremiti. Ja sam htjela pokrenuti projekt koji bi bio početak, projekt obrazovanja i rada”.

Komentirala je i mjeru roditelj odgojitelj, odnosno njezino ukidanje.
“Kao osobu koja se bavi ravnopravnošću spolova zabrinjava me ekonomija koja nije plaćena, prvenstveno ženama. Taj rad mora biti kompenziran. Mislim da je treba sagledati iz malo drugačijeg kuta, kada pojedinci preuzimaju posao koji bi trebala raditi država, skrb o djeci, vrtići i slično, ili skrb o osobama koje se ne mogu brinuti o sebi, taj rad mora biti kompenziram. Iz te pozicije gledam tu mjeru”.

O Milanoviću i njegovom odnosu s Plenkovićem

Komentirala je i dvije godine predsjednika Zorana Milanovića.

“Bile su neobične zbog pandemije, teško je o tome govoriti, Suzdržat ću se, Neću komentirati ni prethodnike i one nakon”.
Nije bila previše rječita ni o odnosu predsjednika i premijera.

“Previše se koncentriramo na taj odnos, sukobe. Meni se isto događalo da, kada bih rekla nešto što nije bilo u skladu s onim što je govorila Vlada, rekli bi da izazivam sukobe, a rekla sam svoje mišljenje. Držim da predsjednik treba biti korektor u društvu. Odnosi bi mogli biti bolji, to je na njima, mi se ne bismo time trebali toliko baviti. Meni brine kako će građani plaćati režije, demografija, kako vratiti mlade”, rekla je.

Vraća li se u politiku?

Bivša predsjednica otkrila je vraća li se u politiku.

“Ne, o tome ne razmišljam zato i ne komentiram previše jer ne vidim čemu bi to pridonijelo. Nikad ne reci nikad, no u ovom trenu ne. Bavim se Međunarodnim olimpijskim odborom, pravom na cjepivo, procjepljivanjem dijelova svijeta poput Afrike i područja koja su nerazvijena. Nisam se učlanila u HDZ i nemam potrebe, rekla je.

‘Novaku će naštetiti afera’

Kratko je komentirala i skandal oko Novaka Đokovića.

“Međunarodni olimpijski odbor se drži političke neutralnosti, kao osoba koja se bavi diplomacijom i politikom, kada je riječ o useljeničkoj politici i vizama, to je odluka svake države, ima pravo odbiti svaku osobu čak i kada joj je izdana viza. Meni je Novak iznimno simpatična osoba, ali kada je riječ o cijepljenju, duboko se razilazimo, ja sam na strani znanosti, cijela obitelj se cijepila. Mislim da će mu naštetiti afera”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.