Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Koliko zapravo ljudi u Hrvatskoj krpa kraj s krajem? Prosječan čovjek ne živi dobro! Evo pravih brojki i odgovora!

Autor: Dnevno

U nedjelju je obilježen Svjetski dan siromaha. U Hrvatskoj u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti živi svaki četvrti građanin.

Svaki četvrti građanin u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Posebno su ugroženi umirovljenici. Čak milijun i 750.000 osoba teško ili vrlo teško spaja kraj s krajem. Godišnji odmor ne može si priuštiti polovina građana, a isto toliko ne može podmiriti neočekivani trošak. S plaćanjem računa kasni 17 posto Hrvata. Ove zime smrzavat će se sedam posto, odnosno oko 300.000 građana jer ne mogu platiti grijanje, piše Dnevnik.hr. Svemu ovome može se dodati i niska kvaliteta života u smislu vremena koje čovjeku preostaje za osobne interese, obitelj i odmor.

Najugroženijim skupinama treba ili smještaj u prihvatilištu ili obrok u pučkoj kuhinji. Tu uskaču volonteri, a u zagrebačkom samostanu Sestara Misionarki ljubavi kažu kako im svakodnevno dolazi stotinjak korisnika. ”Na primjer, jedna učiteljica koja je ima vrlo malu mirovinu dolazi ovdje jesti. Stvarno ima svakakvih sudbina, spleta životnih okolnosti”, kaže Marina Ukanović, volonterka u samostanu Sestara misionarki ljubavi.

”Čovjek se iznenadi kad čuje neke priče kako netko tko je bio uspješan i imao sve u životu na kraju završi na cesti i ostane bez svega”, priča volonter Davor Mikšec.

Papa Franjo, koji je i ustanovio Svjetski dan siromašnih, proveo ga je s najpotrebitijima.

U bazilici Svetog Petra predvodio je misu na kojoj su sudjelovali siromasi, a nakon toga je ručao s oko 1500 siromašnih u Vatikanu. I večer prije proveo je s onima koji su na marginama društva. Posjetio je novotvorenu bolnicu i pridružio se na objedu redovnicama, volonterima te siromasima i beskućnicima koji se u bolnici liječe.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.