Foto: Jurica Galoic/PIXSELL / ilustracija

KOLIKO ĆE TRAJATI COVID POTVRDE? ‘To ćemo revidirati, bit će kraće’, najavila je epidemiologinja Pem Novosel

Autor: Dnevno.hr

Epidemiologinja iz HZJZ-a Iva Pem Novosel govorila je o epidemiji koronavirusa, covid potvrdama i cijepljenju booster dozom.

Rekla je i koliko će trajati covid potvrde u Hrvatskoj.

“Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja s dvije doze ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i COVID potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim sada, u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Biti će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje na 9 mjeseci, rekla je jutros u gostovanju na HRT-u.

Kaže, većina građana koja posljednjih dana dolazi na cijepljenje se cijepila booster dozom, a interes za cijepljenjem općenito raste. Koliko će trajati imunost, ovisi o situaciji, odnosno je li osoba preboljela, je li nakon toga cijepljena te je li primila pune dvije doze.

Imunost nakon dvije doze cjepiva ne traje 12 mjeseci, prepouča se booster doza

Navodi, nova istraživanja pokazuju da je imunost nakon dvije doze cjepiva ne traje 12 mjeseci, nego u prosjeku šest, a kod nekih i kraće.

“Zato smo, kao i ostale europske države, počeli preporučivati dodatnu dozu kod starijih i imunokompromitiranih osoba, odnosno booster dozu kod ostalih”, rekla je Pem Novosel i napomenula da se nuspojave cijepljenja događaju, no to su očekivane reakcije relativno blažih nuspojava koje traju dan ili dva.

“Za booster dozu se ne očekuje da bi nuspojave bile jače, dapače, očekuje se da bi mogle biti i slabij”, poručila je.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.