Photo: Zarko Basic/PIXSELL

KOLEGA O PROFESORU OPTUŽENOM ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLANJE: ‘Bio je talentirani povjesničar, učinio je puno za Odsjek povijesti’

Autor: V.K

Profesor Neven Budak s Odsjeka povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odgovorio je na optužbe kolege profesora Drage Roksandića kojeg je nekoliko bivših studentica optužilo za seksualno zlostavljanje. Pritom je rekao kako je Roksandić puno učinio za Odsjek povijesti, ali istovremeno je obrazložio zašto se protivio emerituri profesora Roksandića.

Za Roksnadića kaže kako je talentirani povjesničar i da je šteta da nije objavljivao više radova poput svoje doktorske disertacije, ali priznaje kako je bio i protiv njegova prije u radni odnos 1989. godine te protiv dodjele titule emeritusa.

Zašto je bio protiv primanja Roksandića na Odsjek za povijest?

Protiv primanja Roksandića na Odsjek za povijest je bio jer je kako kaže, Roksandić tamo došao po naređenju tadašnjih političkih struktura, a nije bio rezultat potrebe i interesa Odsjeka. Budak i još jedan kolega asistent smatrali su kako je na to mjesto trebalo dovesti jednu odličnu studenticu koja se umjesto u znanosti, zaposlila na Hrvatskom radiju.

“Naši ugledni i nama dragi profesori, ističe, vršili su tada na nas pritisak uz objašnjenje da s jedne strane treba dovesti nekoga tko ima znanstveno-nastavno zvanje i tko može odmah preuzeti predavanja i ispite kolegice Kuntić, a s druge strane da treba pomoći čovjeku koji se u Beogradu suprotstavio Vasiliju Krestiću i ostao bez posla. Mi smo pak od mlađih kolega iz Beograda imali drugačije informacije o razlozima sukoba s Krestićem koji navodno nisu bili ideološkog ili političkog značaja”, dodaje Budak te pojašnjava kako se kasnije po dolasku Roksandića ipak pokazalo da nije bio potreban netko tko bi odmah mogao držati nastavu.

“Odmah po dolasku zatražio je godinu dana dopusta (valjda plaćenog?) za odlazak na stipendiju u Beč, što mu je i odobreno. Naglo je nestala potreba za time da drži predavanja i ispite. No kada je i ta godina prošla, zatražio je još jednu. Više se ne sjećam kad se napokon vratio i počeo držati nastavu, ali to se može lako provjeriti”, rekao je Budak.

Zašto se protivio emerituri?




Što se tiče njegove emeriture, Budak je rekao kako su po Odsjeku kružile priče već jako dugo, ali da se bez konkretnih prijava ništa nije moglo poduzeti. “Njegovi su se bivši suradnici, a uglavnom se radilo o suradnicama, u privatnim razgovorima žalili na njegov profesionalni odnos prema njima, ali nije se radilo o seksualnom uznemiravanju”, kaže Budak te dodaje da je sam, kao pročelnik, imao prilike svjedočiti kako je bez odobrenja otputovao na nekoliko dana u SAD, a izvođenje nastave povjerio studentici, “dakle čak ni diplomiranoj povjesničarki”, rekao je Budak te zaključio kako je zbog tih stvari mislio da ne zavređuje jednu od najviših počasti koju sveučilište dodjeljuje.

Nas dvoje smo doista dva različita svijeta 

Budak je rekao između ostalog i kako se u mnogočemu slaže s današnjom izjavom Drage Roksandića, osobito s tvrdnjom da su oni mentalno i znanstveno dva svijeta, pri čemu je veći naglasak na mentalnoj razlici.




“Slažem se i s njegovom tvrdnjom da sam učinio sve da on ne dođe na Filozofski fakultet pa nema potrebe o tome tražiti dokumentaciju. Slažem se i da je sjednica Odsjeka za povijest na kojoj se odlučivalo o njegovoj emerituri bila najsramnija kojoj sam nazočio (ne mogu jamčiti da je bila najsramnija u stogodišnjoj povijesti Odsjeka, kako on tvrdi, ali mogu za posljednjih 45 godina), rekao je Budak.

U svojoj izjavi nije se dotakao optužbi njegovih žrtvi

Ipak ne slaže sa svime što je rekao.

“Ne mogu se pak složiti s tim da je prijedlog Katedre za povijest Srednje i Jugoistočne Europe da ga se predloži za emeritusa u meni izazvao bijes, da sam na toj sjednici izazvao i usmjeravao “lavinu laži, podvala i objeda” i da sam u našim nesuglasicama (kojih nije bilo puno, kako bi prof. Roksandić htio prikazati) uvijek išao ad hominem, a ne ad rem”, navodi Budak.

“Usput, u svojem priopćenju baš prof. Roksandić ide ad hominem, izbjegavajući problem, jer res u ovom slučaju nije samo jedna izjava jedne njegove žrtve, nego izjave njih nekoliko, o čemu u priopćenju nije rekao ništa”, zaključuje Neven Budak.

Boras i Roksandić tvrde kako je sve laž

Podsjetimo, Dragu Roksandića tri su bivše studentice optužile za seksualno napastovanje, a javila se i bivša studentica izu Beograda koje je također obznanila svoja iskustva s profesorom povijesti. U međuvremenu je Roksandić postao emeritus iako je u tom trenutku rektoru Borasu na stol stigla prijava studentice. Roksandić i Boras tvrde kako je sve laž te da se radi o političkom obračunu na fakultetu.

 

 

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.