Foto: Wotchit

KOLAPS DIGITALNOG SVIJETA! Problemi i na drugim mrežama: Najpoznatiji zviždač sretan!

Autor: N.K

Sve najveće društvene mreže unutar Facebook grupe, uključujući i Facebook, cijelu su večer izvan funkcije. Korisnici ne mogu pristupiti sadržaju niti komunicirati s drugim korisnicima.

Stručnjaci objašnjavaju kako je najvjerojatnije riječ o padu servera te da su mogućnosti hakerskog napada vrlo malene.

Kako bilo mnogi korisnici koji ne mogu dočekati povratak u digitalnu stvarnost, preselili su na Twitter i druge društvene mreže. Međutim, i tamo su počeli problemi. Svijet je nakratko osjetio kako je to biti “izvan mreže”, a vjerujemo kako bi ovaj događaj mogao ostati upisan u povijesti budući da je riječ o najdužem padu društvenih mreža ikada zabilježenom

Problemi i na Twitteru

U večernjim satima, oko 21.15 sati, problemi su se počeli javljati na društvenoj mreži Twitter.

Stranica downdetector koja bilježi prijave o poteškoćama na aplikacijama prikazuje da je nekoliko stotina korisnika već prijavilo poteškoće u posljednjih sat vremena.

Naime, korisnici Twittera javljaju da su određeni problemi zahvatili i Twitter, a najučestaliji problem je nemogućnost otvaranja i pregleda komentara na objavama.

Još uvijek se ne zna razlog poteškoća.




“Nije u pitanju hakerski napad”

Mnogi se pribojavaju da je riječ o hakerskom napadu, međutim, New York Times navodi dva anonimna izvora iz Facebooka koji tvrde kako je vrlo mala vjerojatnost da je riječ o hakerskom napadu budući da je tehnologija iza svih aplikacija unutar Facebook grupe i dalje dovoljno različita da je gotovo nemoguće jednim napadom srušiti sve odjednom.

Dobro informirani inženjer iz Cloudflarea tvrdi kako je najvjerojatnije to da su serveri izgubili komunikaciju s korisnicima te da je problem Facebooka ekvivalentan brisanju kontakata iz imenika telefona.

Stručnjaci se slažu kako je vrlo vjerojatno riječ o velikom kvaru koji pokušavaju riješiti tisuće Facebookovih inženjera. Očekuje se da bi se sve trebalo vratiti u normalu tijekom večeri.




Oglasio se najpoznatiji zviždač

Američki zviždač Edward Snowden prokomentirao je situaciju i pratiteljima je na Twitteru poručio kako bi trebali koristiti alternativne aplikacije za dopisivanje umjesto WhatsAppa koji je u vlasništvu Facebooka.

Poručio je kako je ovo podsjetnik da bi ljudi trebali koristiti “neprofitnu alternativnu” aplikaciju za dopisivanje poput Signala ili “neke druge aplikacije otvorenog koda”.

“Besplatno je i potrebno je oko 30 sekundi za promjenu”, napisao je Snowden na Twitteru.

Osim toga objavio je kako su “Facebook i Instagram misteriozno isključeni” te da svijet ‘postaje zdravije mjesto na jedan sjajan dan”.

 

 

 

 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.