Foto: Nikola Vilic / CROPIX

KOLAPS AUTOBUSNIH PRIJEVOZNIKA: ‘Prvog travnja cijela će Hrvatska stati’

Autor: D.Kt.

Ako Vlada hitno ne donese konretne mjere za pomoć javnom i linijskom autobusnom prometu, cijela Hrvatska će prvog travnja stati – rekao je predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović gostujući u Studiju 4 HTV-a.

Kaže da je ugroženo 10 tisuća radnih mjesta i da su već počela otpuštanja, a nova se najavljuju za ponedjeljak dok prijevoznici istodobno već nemaju novca za isplatu plaća za treći mjesec.

„Na relacijama gdje su nekada bili puni autobusi sada nema ni deset putnika, na linijama Zagreb – Split imamo dva do tri putnika, sve  linije prema inozemstvu su obustavljene. Nama su prihodi jednaki nuli“, rekao je Meštrović, dodavši da je promet stao kao i prodaja karata jer su otkazani izleti, a nema ni prijevoza učenika jer su škole zatvorene.

Prijevoznici od Vlade traže hitne mjere, prije svega da se osiguraju sredstva za isplatu pune bruto plaće i ako se radi o minimalcu jer prijevoznici, kaže Meštrović, nemaju odakle platiti doprinose, čak i s odgodom, zbog čega tu Vladinu mjeru smatraju neučinkovitom.

Napominje da nisu ugrožena samo radna mjesta vozača nego i djelatnika u održavanju kolovdvora, prodaje karata, pravnih službi zatim raznih servisera i konačno ugrožena je prodaja goriva.

Ističe da su prijevozničke tvrtke pred stečajem i čak se razmišlja da se otpuste svi radnici kako bi se izbjegao stečaj prijevoznika, iako ni takav potez ne jamči da će tvrtke bankrotirati.




Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.