Foto: Marko Todorov / CROPIX

KOJA ŽUPANIJA JE NAJPOSLUŠNIJA? Google objavio trendove kretanja posljednjih dana

Autor: Dnevno

Već je i vrapcima na grani jasna preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite – “Ostanite doma!” pa je zbog toga Google odlučio izaći s gomilom podataka i za čak 131 zemlju objaviti trendove kretanja posljednjih dana, piše Večernji list.

Za 15 posto poraslo zadržavanje u stanovima i kućama

Google je izračunao da je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko dana za čak 82 posto opao odlazak građana i zadržavanje u trgovine općeg profila (ne računajući trgovine s hranom) i u rekreacijske centre tipa teretana i sportskih dvorana.

Također, Googleovi podaci pokazuju da je u Hrvatskoj odlazak u trgovine s hranom opao za 57 posto, a posjećivanje parkova je u padu od 45 posto. Posjećivanje postaja javnog prijevoza je u padu od čak 74 posto, odlazak na posao ako je radno mjesto na drugoj lokaciji je u padu 50 posto. Istovremeno u Hrvatskoj je za 15 posto poraslo zadržavanje u svojim stanovima i kućama.

Koje su županije najposlušnije?

Najodgovorniji građani su u posljednjim danima prema Googleu bili u Zagrebačkoj županiji (64 posto manje posjeta parkovima) i Varaždinskoj županiji (62 posto), a oprezniji su bili i građani u Ličko-senjskoj županiji (pad od 58 posto), te Zagrebu (51 posto).

Najmanji pad u odlasku i zadržavanju u parkovima zabilježen je u Šibensko-kninskoj županiji gdje je samo 12 posto manje odlazaka u parkove, a slično je bilo i u Osječko-baranjskoj županiji (14 posto). Slijede Karlovačka županija (16 posto), Zadarska županija (19 posto), Bjelovarsko-bilogorska (23 posto), Dubrovačko-neretvanska (29 posto), Istarska (35 posto) i Splitsko-dalmatinska županija s 33 posto.

Kako piše Večernji, Google je koristio podatke onih korisnika koji su na svojim mobitelima imali uključene usluge praćenja lokacije, te s aktiviranim Google računom. Dakle, podaci nisu apsolutni za sve građane, ali mogu davati reprezentativan uzorak.

Uskoro opširnije…

Božinović: Od sutra zabrana napuštanja mjesta prebivališta, zatvaraju se i tržnice

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.