Kod Zaprešića otkrivena masovna grobnica žrtava partizanskog pokolja?

Autor: Dnevno

Probnim iskapanjima na lokaciji Prudnice u općini Brdovec (Zaprešić) pronađeni su posmrtni ostaci, čime su potvrđena saznanja da se na spomenutoj lokaciji nalazi masovna grobnica žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Tijekom terenskog istraživanja, koje je trajalo od 21. do 30. siječnja, pregledano je više od 2400 četvornih metara terena za koja su raspoloživa saznanja upućivala na sumnju u postojanje grobišta. No, zbog loših vremenskih uvjeta ekshumacija posmrtnih ostataka nije obavljena, već se u navedenom razdoblju pristupilo utvrđivanju dimenzija grobnice. Pronađena grobnica propisno je konzervirana i zatvorena do početka druge faze, odnosno ekshumacije koja će započeti čim se za to stvore povoljni vremenski uvjeti.

Tijekom terenskog istraživanja, kroz razgovor s mještanima koji su nudili svoju pomoć, prikupljena su dodatna saznanja o grobištima na području općine Brdovec, koja će biti od koristi tijekom daljnje faze rada, kažu u Ministarstvu branitelja.

Iz šturog priopćenja zasad se ne može iščitati koje bi žrtve mogle biti pokopane u toj masovnoj grobnici, no poznavatelji prilika ističu da se radi o grobnici žrtava partizanskog terora koja se nalazi kod Zaprešića, uz samu hrvatsko-slovensku granicu, između Harmice i Ključa Brdovečkog, za što je Hrvatski helsinški odbor tražio otkopavanja još 2009. godine. Prema njihovim podacima, riječ je o šest jama u kojima se nalaze posmrtni ostaci oko 4500 pripadnika Hrvatske domobranske vojske i njemačkih časnika koji su predvodili Wehrmachtovu Plavu diviziju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.