Foto: Wikipedia

KOD SRPSKIH ŠIŠMIŠA OTKRIVEN KORONAVIRUS! Doktor otkriva: ‘Ne mogu vam ništa, ne hvatajte ih’!

Autor: Dnevno

Direktor Prirodoslovnog muzeja u Srbiji, dr. Milan Paunović stručnjak je za šišmiše. Zadnjih 20 godina u Srbiji radi na podizanju njihove reputacije i odobrovoljavanju ljudi, koji ih se boje sada više nego ikada. Pokušao je objasniti koja je razlika između šišmiša ovdje i onih u Kini s kojih je COVID-19 prešao na čovjeka. Potvrdio je kako je koronavirus još 2017. otkriven kod šišmiša u Srbiji, ali nije COVID-19. Poručio je kako šišmiši neće prenositi bolesti i da ih se ne moramo bojati. Treba ih zaštiti od negativne reputacije.

Ženke šišmiša rađaju jednog mladunca, u izuzetnim slučajevima dva, dok glodavci imaju od četiri do 12 mladunaca. Šišmiši mogu živjeti i po 25 do 30 godina. 

Ne zna se koliko jedinki broji njihova populacija, jer bi takav posao nalikovao prebrojavanju mrava, ali ih na teritoriju cijele južne Europe i Balkana ima dosta. Iako ih Srbi nazivaju slijepim miševima, kaže  Paunović, nisu slijepi i nisu miševi. Rusi ih nazivaju letećim miševima, Francuzi obrijanim.

“Ženka nosi mladunce svega mjesec dana, ali od trenutka parenja, koje se dešava u kolovozu, do okota, do kojeg dolazi u lipnju naredne godine, to je jedna od njihovih specifičnosti, imaju zadršku u oplođenju jajne ćelije i razvoju embrija.

I što je najbitnija njihova odlika – nisu prenosioci koronavirusa. Direktor Prirodoslovnog muzeja objasnio je za Telegraf.rs situaciju iz Kine, kao i to u kojem su slučaju šišmiši prenosioci bolesti, kako sa njima treba postupati kada upadnu u nečiji životni prostor ili kada ih neko nađe povrijeđene.

Ovi naši šišmiši nisu prenosioci bolesti. Radili smo istraživanja i našli smo viruse kod njih. Interesantno je da korona virus kod šišmiša postoji, kao i kod ježeva, pasa, mačaka i drugih životinja, ali kod srpskih šišmiša smo ga našli 2017. godine, i taj koji smo našli nije Covid-19, nego je to jedan iz porodice korona virusa, koji nije patogen za čovjeka, pogotovo ni za samog šišmiša.

U Kini su otkrili da šišmiš i ljuskavac imaju korona viruse koji su slični ovom koji je patogen za čovjeka, ali ima znanstvenih radova, pa i na stranici Muzeja koji pokazuje da to nije taj virus, da se on razlikuje od virusa koji je aktivan u ljudskoj populaciji. Moguće je da je taj virus izmijenjen, ali je glavni problem u tome kako je virus koji nije bio patogen dospio i postao patogen u čovjeku“govori dr Milan Paunović priznajući da na to pitanje još nema odgovora, jer podaci ne postoje




Ipak, ima objašnjenje u vezi sa toliko puta spominjanim tržnicama, odakle se vjeruje da je zaraza pošla. Objašnjava da su se u neprirodnim uvjetima dogodile loše stvari, te da zemlje jugoistočne Azije sada imaju obavezu pred svijetom zatvoriti ilegalne tržnice koje su i dosad postojale zbog tradicije konzumiranja rijetkih i neobičnih životinja.

U Srbiji se šišmiši ne jedu, i bojazan da se koronavirus prenese sa šišmiša na čovjeka, tvrdi dr Milan Paunović, uopće ne postoji.

” Da bi se bolest prenijela potrebno je biti u zaista bliskom kontaktu sa životinjom, to je prva stvar. A jedini koji su u neposrednom kontaktu sa šišmišima smo mi koji se njima bavimo”.




“Inače, postoji mogućnost da čovjek dođe u kontakt sa šišmišem, ako mu npr. uđe u sobu. Mi već 20 godina apeliramo na stanovništvo da šišmiše ne hvataju, dovoljno je otvoriti prozor da bi on izašao. U stan je ušao da bi se sakrio ili hranio, ne da bi nekog napao“, ističe dodajući da šišmiši ne napadaju ljude, te da u stan mogu ući eventualno u potrazi za hranom ili novim skloništem, zbog čega bi ga i napustili čim vide da hrane nema.

Također, ukoliko ga se baš mora uhvatiti, onda je to najbolje učiniti krpom. Ukoliko vas šišmiš ugrize veća je opasnost od infekcije rane, nego prijenosa bolesti.

Epidemiolog iz Srbije: ‘Više ne kontroliramo virus! Čeka nas najveći udar!’

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.