Foto: Screenshot N1

KOALICIJSKI SASTANAK: Vlada ne popušta! Povećanje osnovice od šest posto maksimum je koji Vlada nudi sindikatima

Autor: Dnevno

Ministar financija Zdravko Marić nakon trosatnog sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima kazao je da se razgovaralo o rebalansu proračuna, proračunu za sljedeću godinu i četvrtom krugu porezne reforme, piše N1.

“Imali smo nekoliko sati rasprave, dijalog će se idućih dana nastaviti u nešto užim, operativnijim krugovima, ali ponovno i na ovakvoj razini”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka.

“Prezentirani su okviri. Ideja je da idući tjedan na sjednici Vlade budu svi ti akti i da se u prvoj polovici idućeg mjeseca krene sa saborskom procedurom.”

Upitan je li bilo primjedbi od strane koalicijskih partnera, kazao je:

“U pravilu, svi se slažemo da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti. A što se tiče pojedinih dijelova samog proračuna – još prije ljeta donijeli smo smjernice ekonomske i fiskalne politike koji definiraju okvir i po pojedinim ministarstvima, ali iz općih izvora. Sada u to treba uklopiti momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali i planirati sredstva iz europskih fondova.”

Vjeruje da će HNS podržati proračun.

“Kao što je novac ograničen, tako je i vremenski okvir još ograničeniji. Suzdržavam se od inputiranja, najbolje je pitati njih. Ali stekao sam dojam da se, što se tiče samog okvira i smjera javnih financija – tu slažemo.




Jedno o pitanja bilo je i o ranijim izjavama Milana Bandića o poreznoj reformi.

“Imali smo malu raspravu o tome. Sutra ćemo nastaviti dijalog s većim fokusom na porezni dio. Kao što smo već najavili, prva predložena mjera za mlade, u smislu poreza na dohodak – rekli smo da tu nije predložena kompenzacija. S druge strane, rekli smo da će za povećanje osnovnog osobnog dobitka s 3.800 na 4.000 kuna, biti kompenzacijska mjera. U ovom trenutku razmatrali smo načine kako to provesti u djelo. Ono što je najvažnije za lokalne čelnike, načelnike, gradonačelnike i župane – taj dio će biti kompenziran. Ali kad gledamo ukupnu politiku plaća, ako netko negdje gubi ili smatra da ne dobija dovoljno – ako uzmete ovaj prijedlog povećanja osnovice u tri navrata iduće godine po dva posto, lokalna zajednica će od toga imati koristi”, kazao je Marić i potvrdio da se od mjera za mlade ne odustaje.

Na pitanje ima li prostora još povećanje osnovice plaća, s obzirom na zahtjeve nekih sindikata da plaće rastu 18 posto, Marić odgovara:




“Znate kakvi su nam limiti državnog proračuna za iduću godinu, njih se držimo. Ta je mjera usko vezana uz prihodnu stranu i na neki način odgovor je vrlo jasan – sve u skladu s mogućnostima.”

Na ponovljeno pitanje znači li to da je 6 posto maksimum koji Vlada nudi, odgovara: “Tako je.”

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.